Иран: Излизането от Парижкото споразумение ще изолира САЩ

15:00, 04 юни 17 / Свят 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Иран се присъедини към международния отбор на критика срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да се оттегли от споразумението за климата в Париж, заявявайки, че това допълнително ще изолира Съединените щати. Предаде БГНЕС.

"Оттеглянето на Съединените щати от Парижката конвенция показва липсата на отговорност на правителството по отношение на глобалната общност и все повече ще ги изолира", каза говорителят на външното министерство Бахрам Гашеми, предаде агенция ИРНА.

Тръмп обяви в четвъртък, че Съединените щати ще се оттеглят от Парижкото споразумение за изменение на климата от 2015 г. и ще се присъединят към Сирия и Никарагуа като единствените, които не са го подписали.

"Неспазването на ангажиментите от правителство на страна, която е вторият по големина производител на парникови газове и е една от най-замърсяващите, е неприемливо", каза Гашеми.

Иран е изправен пред особени предизвикателства от изменението на климата, претърпял години на влошаване заради засушаването и прашните бури, съпроводено с лошо управление на водните ресурси.

"Глобалната общност трябва да принуди новата администрация на САЩ да изпълни своите международни ангажименти точно и изцяло", посочи Гашеми.

"Наложително е да се избегне подкопаването на глобални споразумения като това, което е символ на съвместното сътрудничество", допълни той.

Иран е загрижен, че Тръмп може също така да се възползва от заплахата си да се откаже от ядрената сделка, подписана със Съединените щати и пет други световни сили през 2015 г., която вдигна санкциите в замяна на ограничаване на атомната програма на Техеран.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама