Димитров: Правителството е готово да присъедини Македония към ЕС и НАТО

15:40, 04 юни 17 / Свят 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Новото реформаторско правителство на Република Македония е сериозно подготвено и твърдо решено страната ни да стане част от евроатлантическата интеграция, а това е шанс не само за Македония, но и за региона“, заяви министърът на външните работи Николай Димитров на срещата на лидерите от Процеса "Бърдо-Бриони". Предаде БГНЕС.

Той подчерта, че укрепването на институциите, върховенството на закона, насърчаването на култура на диалог и компромиса са аргументите за ускорена евроатлантическа интеграция.

Според него, независимите и силни институции се върхът на стабилността на държавите. ЕС пък трябва да остане искрен и директен при провеждането на реформите и демократичните процеси.

„Нашата задача е да работим за качествена трансформация на нашето общество, за осигуряване на отговорно управление и независими институции. Нашата цел е да изградим модерна европейска демокрация, а ЕС адекватно да подкрепи реформите. Членството в ЕС и НАТО е нашият основен стратегически приоритет“, подчерта Димитров.

Делегацията на Република Македония на събитието оглавяваше президентът Георге Иванов, а освен председателите и министрите на външните работи на участничките в процеса, участваха и високопоставени представители на държави-членки на ЕС. Тазгодишен специален гост на срещата беше президентът на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

В кулоарите на срещата, главата на македонската дипломация проведе двустранни срещи с колегите си от Словения и Хърватия. Както съобщи МВнР, на срещите бе изразена подкрепа на евроатлантическите стремежи и реформи приоритети на Македония.

Димитров посочи, че държавите-членки на ЕС трябва да се възползват от инерцията в Македония като възможност за съживяване и укрепване на европейските перспективи в региона.

Министърът се срещна и със сръбския си колега Ивица Дачич, при което бе изразена готовност за намиране на решение в интерес на двете страни в контекста на последните събития.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама