Бански баби учат туристите на местни занаяти

16:02, 04 юни 17 25 608 Шрифт:
Автор:

Повече от два месеца в Банско ще демонстрират местните традиции, обичаи и фолклор, информираха от Общината.

Две поредни години, по време на активния летен сезон, Община Банско със съдействието на Музеен комплекс – Банско и Читалище „Никола Вапцаров” организират културните вечери. 

Жителите и гостите на курортния град имат възможност да участват в организирани демонстрации и да научат позабравени вече занаяти и умения - предене и пресукване на вълна, плетене на шушони, бродиране на сувенирни топки, плетене на кука игла, изработка на сувенири от тъкани, везане на гоблени, демонстрация на българска бродерия и дърворезба. Тъкането на разбой в музей „Велянова къща” е една от атракциите, заложени в програмата, която успява да пренесе хората в друг отминал свят - автентичен и цветен.

Демонстрациите се съпровождат от фолклорни състави от населените места на територията на община Банско, които същевременно демонстрират местното музикално богатство, изразено с автентични инструменти и традиционни бански песни и културното наследство, изразено в автентични носии от региона.

За запалените по народните песни и танци, в читалище „Никола Вапцаров” ще се провеждат уроци по тамбура, гайда и пеене, както и уроци по народни танци. Така тръгвайки си от Банско, гостите на града да могат да се похвалят с научена автентична банска песен или някое традиционно хоро. 

Посещавайки организираните от Музеен комплекс - Банско еднодневни турове до археологически комплекс „Свети Никола”, късно антична крепост „Ситан Кале” и инфотуровете в комплекса, любознателните посетители на курорта ще могат да се докоснат до богатото културно-историческо наследство на района. А образователните интерактивни игри „Деца в музея" подаряват на децата спомени за едно незабравимо лято в Банско. 

Множество местни автори преобразяват фоайето на Посетителския информационен център, организирайки изложби на теми живопис, дигитална графика, художествена обработка на дърво и дървопластика, рисувано стъкло, икони, енергийни картини, ковано желязо и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама