Фестивалът на розата ще бъде част от събитията за европредседателството на България

17:04, 04 юни 17 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 Фестивалът на розата в Казанлък ще бъде включен в официалната програма, с която България ще се представи по време на председателстването на европейския съвет през 2018 г. Това заяви днес ресорният министър за европредседателството ни Лиляна Павлова. Тя взе участие в Празника на розата и в традиционното шествие в града. Гости на празника бяха още министърът на културата Боил Банов, зам.-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, депутати от Старозагорския район, представители на дипломатическите корпуси у нас, хиляди граждани, сред които и много чужденци от Япония, Южна Корея, Китай, Германия и други държави.

Снимка: Topnovini.bg

Кметът на Казанлък Галина Стоянова посрещна официалните гости в Общината, облечена в народна носия. Тя и гостите изпозваха атракционно влакче, за да отидат до розовата градина край град Крън, където бяха показани ритуалите розобер и розоварене, пресъздаден от фолклорни състави от общината.

Най-голям интерес предизвика празничното шествие по централния булевард. Поведоха го тазгодишната Царица Роза Цветелина Илиева и нейните подгласнички, качени на колесница, деца от детски градини и училища, служители от културни институции, групи за народни песни и танци, кукерски състави, читалищни дейци, гости от Гърция, Македония, Сърбия и други страни се включиха в пъстрото дефиле, което продължи повече от час. Накрая пред трибуните се изви българско хоро, а Царица Роза закри тазгодишния Фестивал на розата и пожела на гостите и на своите съграждани догодина отново да бъдат част от незабравимия празник в Града на розите и тракийските царе. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама