Бургаският прокурор Георги Кузманов стана член на ВСС

20:36, 04 юни 17 25 2647 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бургаският апелативния прокурор Георги Стойков Кузманов е избран за член на Висшия съдебен съвет от квотата на държавните обвинители, съобщиха агенциите. Той е втори с 471 получени гласа сред кандидатите, отстъпвайки само на окръжния прокурор на Перник Пламен Найденов с 485 гласа. За членове на ВСС са гласували общо 1160 прокурори. Класираните на първите четири места влизат във Висшия съдебен съвет. Трета с 445 гласа е Даниела Машева от Върховната касационна прокуратура. Четвъртият ще се определи утре чрез жребий между Огнян Дамянов от Окръжната прокуратура в Разград и Ясенка Шигарминова от Апелативната прокуратура в Пловдив, които са получили равен брой гласове - по 440.

Кандидатурата на Георги Кузманов за член на ВСС беше предложена от 36 магистрати от Съдебно-следствения район – Бургас. "Като прокурор винаги е работил на образцово ниво, приключвайки с осъдителни присъди тежки наказателни дела със значителна правна и фактическа сложност, между които и първите дела в страната за "трафик на хора" и множество дела срещу "организирани престъпни групи" – пише в мотивите на бургаските му колеги.

Георги Кузманов е прокурор от 2001 г., като преди това е бил следовател. В кариерата си като магистрат е натрупал опит в бившата Окръжна следствена служба в Бургас, Районната прокуратура, Софийска градска прокуратура, бил е и командирован национален експерт в Евроджъст в Хага.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама