Радикалите призовават за правителство без победителите на изборите в Косово

01:53, 14 юни 17 / Свят 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерът на радикалното движение на косовските албанци "Самоопределение" Албин Курти призова за коалиция на умерените реформатори и националните малцинства, без победилия блок на партиите на сегашния президент Хашим Тачи и бившия премиер Рамуш Харадинай. Това предаде БГНЕС.

Най-голямата коалиция "Демократична партия на Косово" (ДПК), близка до президента Тачи, "Алианс за бъдещето на Косово" (АБК) на Харадинай и други партии, получиха на предсрочните избори в неделя 34% от гласовете. С този резултат блокът ще трябва да се обедини с други политически сили, за да получи най-малко 61 от 120-те мандата, за да може да формира нов кабинет. Следващото ги движение "Самоопределение" получи около 27% от гласовете, повече от коалицията на умерените реформатори "Демократичен съюз на Косово" (ДСК), с 25%.

"Призовавам политическите партии от коалиция ДСК да започнат преговори със "Самоопределение" за формирането на правителство. Изборите на 11 юни показаха, че гражданите искат промяна, и не дадоха възможност на коалиция ДПК да сформира нов кабинет... Новото правителство трябва да бъде правителство на промяната", каза Курти. Той официално призова към сътрудничество и партиите на националните малцинства, най-голямата от които е "Сръбска листа", която спечели всичките 10 места, предвидени за сърбите в парламента на Косово. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама