Нови 10 младежки идеи ще бъдат реализирани във Варна

07:34, 14 юни 17 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Идеи за над 130 000 лв. ще бъдат реализирани след края на творческия маратон по линия на трите нови ключови направления на "Варна - Европейска младежка столица". За финансиране се бориха общо 15 екипа и 18 идеи, получили както одобрението на публиката посредством онлайн гласуване на страницата на сдружението "Варна - Европейска младежка столица", така и на оценителите, сред които бяха водещи екперти в младежките политики, европейските проекти и иновациите.

Общата сума за проекти по направленията "Млади професионалисти", „Иновативен мозъчен тръст” и "Инно скок" е 400 000 лв. С част от тях ще бъдат осъществени и следващите иновативни идеи, с които младежки организации от Варна, страната и чужбина могат да кандидатстват за финансиране.

"Търсим проекти, които не са еднократни събития. Идеи, които ще продължат да се развиват и след края на 2017 г. и ще ангажират младежите във Варна в областта на иновациите и социалното предприемачество", поясни председателят на Управителния съвет на сдружението Биляна Раева.

Всички кандидати могат да спечелят финансиране по максимум 2 проекта, включително и по линия на фонд "Култура". Задължително условие е проектите да бъдат реализирани във Варна.

Общо 10 са младежките идеи, които предстои да бъдат реализирани до средата на октомври. Два от тях са на организации извън Варна. Асоциация "Медиатор" от Пловдив ще обучи 16 млади хора за сетивно представяне на културното наследство на Варна, а Фондация „Култура Аними” от София ще срещне на едно място хора със специални нужди от Варна и технически експерти, които да намерят бързо и евтино решение на проблемите им.

В списъка на одобрените проекти влизат още Сдружение "Няма невъзможни неща", което ще акцентира върху оборудването на места за младежи със соларни панели; Камарата на архитектите, която ще организира поредица от дискусии за подобряване на градската среда; Яхтклуб "Kап. Г. Георгиев - Порт Варна", който ще обучи във ветроходство 40 младежи, част от тях от уязвими социални групи; "Друбъл България" ЕООД ще даде възможност на младежи да се запознаят и евентуално да стартират музикална кариера.

На практически обучения - незалегнали в учебните планове кариерни консултации, както и в областта на 3D високите технологии, залагат от JCI - Международната младежка камара - клон Варна, иФондация"Иноватор".

Одобрена е и идеята на Асоциацията на студентите медици в България, които за срок от осем дни ще съберат във Варна над 116 студенти по медицина от целия свят. Не на последно място е и "Как да стартираме социално предприятие". Зад него стои екипът на едно от малкото успешни социални предприятия на Балканите - Социалната чайна във Варна.

До 16 юни включително продължават информационните срещи, на които екипът на Сдружение „Варна – Европейска младежка столица” ще разяснява насоките за кандидастване с иновативни проекти по посочените три ключови направления. "Млади професионалисти" е с акцент развитието на умения и знания, свързани с професиите на бъдещето. Второто направление - „Иновативен мозъчен тръст”, цели развитието на градски пространства и свързването на младежи иноватори с бизнеса и администрацията. Последното ключово направление - "Инно скок", се фокусира върху насърчаването на дейности на открито.

Проектите могат да бъдат подавани както online, така и в офиса насдружението на бул. „Цар Освободител” №27 в сградата на Младежкия дом. Крайният срок изтича в полунощ на 25 юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама