КНДР позволи осъден американски студент, изпаднал в кома, да бъде транспортиран в родината си

09:30, 14 юни 17 / Свят 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комунистическа Корея позволи студент от САЩ, който излежаваше 15-годишна присъда в затвор в КНДР, да бъде транспортиран у дома след като изпадна в кома. Предаде БГНЕС.

Освобождаването на Ото Уормбиър, който прекара 18 месеца в затвора, стана факт след като президентът на САЩ Доналд Тръмп покани новия южнокорейски президент Мун Че Ин за разговори във Вашингтон.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън съобщи, че освобождаването на 22-годишния младеж е било договорено в преговори със Северна Корея и в момента се правят опити да се договори освобождаването на още трима американски граждани.

Новината за освобождаването на Уормбиър се появи след като бившата американска баскетболна звезда Денис Родман пристигна на посещение в Пхенян в опит да посредничи за подобряване на отношенията между КНДР и САЩ.

Говорителка на Държавния департамент обаче каза, че освобождаването на студента няма нищо общо с Родман.

Родителите на Уормбиър съобщиха за Си Ен Ен, че синът им е напуснал Северна Корея, но за съжаление е в кома и е в това състояние от март 2016.

Телевизия „Фокс” предаде, че военният самолет, който транспортира болния студент, трябва да кацне в Синсинати, щата Охайо, а Уормбиър веднага ще бъде откаран в болница.

Родителите на младежа казаха, че синът им получил таблетка за сън малко след делото му през март м. г. и така и не се събудил.

Уормбиър – студент в университета във Вирджиния, беше арестуван, защото свалил политически плакат от помещение в хотела си в Пхенян. Той беше задържан на летището, когато групата му си заминаваше през януари 2016 година.

На пресконференция преди процеса хлипащият Уормбиър каза, че е направил най-голямата грешка в живота си и помоли да бъде освободен.

Върховният съд на КНДР осъди Уормбиър за опит за „подкопаване на единството на корейския народ” на 15 години затвор, който да излежи в трудова колония.

Уормбиър пристига в КНДР от Пекин на 25 декември 2015 като част от туристическа група, а в новогодишната нощ отива в стая за чуждестранни туристи в хотела и сваля политически плакат от стената. Уормбиър призна вината си.

САЩ и КНДР не поддържат дипломатически отношения. Интересите на Вашингтон в Пхенян представлява посолството на Швеция. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама