Американци помагат на филипинските военни в борбата срещу ислямистите

10:13, 14 юни 17 / Свят 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Военнослужещи от САЩ са разположени в район до филипинския град Марави в южната част на архипелага, където силите за сигурност се сражават с бойци на екстремистката групировка „Мауте”, предаде ТАСС.

Американците подпомагат филипинските си колеги, но не участват в бойните действия.

Военни от САЩ работят с техниката, чрез която се събира информация за обстановката и я предават на филипинските военни. Американците имат разрешение да носят оръжие за самоотбрана.

Миналата събота стана известно, че разузнавателни самолети на ВМС САЩ P-3 Orion (Пи 3 Орион) участват в операциите на филипинските военни срещу „Мауте” на остров Минданао.

Самолетите наблюдават от въздуха, но не влизат в бойни действия. Те летят над град Марави, който филипинските сили се опитват да освободят от екстремистите.

На 23 май бойци на „Мауте”, която е свързана с джихадистката групировка „Ислямска държава”, нападнаха филипинските сили за сигурност на в град Марави. Оттогава сраженията в града не са спирали.

По-рано генералният щаб на филипинската армия съобщи, че правителствените войски са унищожили около 120 бойци на „Мауте”, а други 100 са обкръжени. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама