Йордан Цонев: В този вид проектът за ИК не е полезен за България

11:20, 14 юни 17 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Така предложен законопроектът за Изборния кодекс по-скоро ще внесе хаос. Нямахме изработена позиция до вчера до заседанието на парламентарната група, тъй като при нас имаше различни гледни точки.

Това коментира Йордан Цонев по повод гласуването на ДПС вчера на правна комисия в подкрепа на мажоритарния вот и промяната в позицията по-късно на заседание на ПГ, предаде репортер на БГНЕС.

Една гледна точка в подкрепа на законопроекта предвид, че ДПС като партия не губи нищо от мажоритарен избор. Някои изборни специалисти твърдят дори, че от това ще спечелим. Според Цонев от друга гледна точка 2 са достатъчно голям брой гласове, за да проведем дебат и да разберем причините за такава широка и мащабна подкрепа на един изборен кодекс, на една изборна техника, която е доста спорна.

По тази причина от ДПС са решили, да изразят в комисията лична позиция - Хамид Хамид и аз и затова гласувахме "за" с уговорката, че това е наша позиция, не на групата. На заседанието на групата поставихме всички теми "за" и "против". Надделя мнението, че това не е полезно за България, добави Цонев.

В този вид законопроектът не е полезен за България. Ние също смятаме, че трябва да се засили мажоритарният елемент, но така предложен законопроектът, по -скоро ще внесе хаос. Това, което казаха експертите, е вярно, голяма група от хора няма да получат представителност, а и няма яснота как ще се движи законодателният орган, предвид на това, че в него могат да влязат много народни представители, избрани мажоритарно, които нямат обединяваща платформа.

След гласуване решихме, че няма да подкрепим законопроекта в зала, поясни Цонев.

Централното оперативно бюро на ДПС е взело решение да изключи двама души от ДПС - кмета на Хитрино Юредин Исмаил и общинския председател на ДПС Мустафа Ахмед, обяви още Цонев.

Мотивите са за неизпълнение на решенията на ДПС. Основната причина, според Цонев, са сигнали от граждани, че възстановяването на Хитрино не върви съобразно техните очаквания.

Няма прозрачност в дейността на кмета и на общинската организация, дори членовете на обществения комитет, който беше съставен във връзка с възстановяването на Хитрино и възстановяването на средствата, които по много линии бяха събрани, няма информация и не знае какво става там. Кметът се държи арогантно и не дава информация на никого. Сайтът, който трябва да поддържат с информация за постъпили и разходени средства също е без информация.

Органите ще установят дали е правил финансови злоупотреби. Винаги непрозрачността води до съмнение за такива неща. Трябва да има достатъчна прозрачност. Там много хора дариха пари - партии, организации, граждани. Там и държавата изсипа много пари, а ние не виждаме действия в подкрепа на хората. Няма никакъв ред ми казаха хората и писмени информации има. Хората не знаят какво става, коментира Цонев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама