Цветанов: ДПС имат политическо решение, което нямаме право да коментираме

13:05, 14 юни 17 / Политика 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всяка партия взема своите решения. Мога да направя паралел с днешното гласуване на Закона за движение по пътищата. Видяхте, че на вътрешната комисия членовете на ДПС гласуваха "за" промените в закона, а днес в зала се въздържаха. Имат политическо решение, което нямаме право да го коментираме.

Това заяви Цветан Цветанов в парламента след като бяха приети на първо четене промените в Закона за пътищата, предаде БГНЕС.

Цветанов каза още, че е разговарял с Веселин Марешки и "ВОЛЯ" ще подкрепи мажоритарната система, предлагана в ИК. „Ние ще изразим нашата подкрепа, надявам се, че може и някои колеги от ДПС и БСП също да подкрепят и така да се стигне до желаното мнозинство“, каза той.

„Не мога да коментирам политически решения, които се вземат“, каза още Цветанов. „Вечерта разбрах, че има промяна на позицията на ДПС. Дори вчера, когато имахме среща с нашата парламентарна група, разсъждавайки от гласуването в комисията, казахме , че по всяка вероятност мажоритарният вот в Изборния кодекс ще мине и имаме и подкрепата на ДПС. Разговори с БСП по тази тема не сме имали, допълни Цветанов.

„Нямаме промяна в позицията си, както в 43-ия парламент и в 44-ия и по време на предизборната кампания ние сме казвали, че ще подкрепим мажоритарната система и затова сме внесли този законопроект, който утре ще бъде гласуван в пленарна зала.

Съобразяваме се с тези 2.5 млн. български избиратели, които са дали своя глас. Надяваме се, че ще получим пълна подкрепа, за да бъде приет законът. Ако не бъде приет, то се запазва сега действащата избирателна система. Ще се постараем да направим допълнителни обществени обсъждания, за да можем да убедим колкото се може повече депутати за промяна на избирателната система и тя да бъде мажоритарна. Аз не виждам нищо лошо в мажоритарната система, защото е важно народните представители да имат сериозен ангажимент към избирателите си, а не да се сещат за тях, само тогава, когато има избори и се правят предизборни обиколки“ каза Цветанов.

„Знаете, че ПГ на ГЕРБ прави и това, което сме направили от 41-я парламент още - ние винаги сме се придържали към мажоритарния елемент“, уточни той.

Цветанов коментира и промените в закона за движение по пътищата като каза, че фондът "Пътна безопасност" може да подпомогне превантивната дейност и обучението на подрастващите и мерките, които се предприемат за постигането на тези цели. Това е изграждане на инфраструктура, да има повече камери, да има усредняване на скоростта за дължини, които са около 50-100 км, за да може действително при това осредняване на скоростта при 4-5 камери водачът да не може да нарушава правилата. Ние искаме да променим манталитета на българския водач с подобни мерки, които могат да бъдат предвидени. Фонд "Пътна безопасност" може да се харчи само за мерки, които водят за по-добрата ефективност на борбата по пътищата, допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама