ВОЛЯ: Знаците за камери трябва не само да се запазят, но и да се увеличат

14:31, 14 юни 17 / Политика 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Единствено ВОЛЯ поиска реална, а не на думи превенция за жертвите на пътя при днешния дебат по приемането на промени в Закона за движение по пътищата, съобщиха от партията.

Депутатката Боряна Георгиева определи премахването на знаците за камери като възможност да се увеличат "джигитите" на пътя. "Кому пречат тези знаци? И каква полза, ако ги няма? Говорим си за жертвите на пътя и се чудим как да намалим броя им, а забравяме хубавата чуждица превенция. С премахването на знаците, няма да променим нищо към по-добро. Ще унищожим прекрасна превантивна мярка. От една страна, т. нар. "джигити" ще карат с каквато си искат скорост, а това няма да намали - само ще увеличи риска от катастрофи. От друга страна, те и сега го правят. Да, ще има повече глоби. И какво от това, господа вносители, като затваряте една вратичка, а отваряте друга? И не променяте нищо", каза Георгиева.

Тя упрекна вносителите, че с промяната ще се наложи да бъде изхарчен ресурс за премахването на знаците, който може да бъде употребен по предназначение.

"Вече е хвърлен ресурс за тях. Защо да хвърляте нов такъв, за да ги махнете? Защо не концентрирате този ресурс в посока събирането на неплатените глоби, например? Ние от ВОЛЯ сме убедени, че предупредителните знаци за радари са добра мярка, която само ще принуждава шофьорите да карат по-внимателно", каза още Георгиева.

Нейното изказване предизвика сериозна дискусия в зала, в която се включи и лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки. Зам.-председателят на парламента също подкрепи тезата, че знаците за камери и позиции, където стоят коли с камери, трябва не само да се запазят, но и да се увеличат.

"Ако знаците са превантивна мярка, защо да я премахваме? Хайде да махнем и стационарните камери тогава, те също карат шофьорите да намаляват и да бъдат внимателни", обясни от трибуната Марешки.

От ВОЛЯ ще внесат няколко промени в Закона за движение по пътищата между първо и второ четене. Една от тях е именно за запазване на знаците за камери по пътя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама