Над 5 милиона тона се очаква да е реколтата от пшеница

14:38, 14 юни 17 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 5 милиона тона се очаква да е реколтата от пшенично зърно тази година, заяви днес заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев в Карнобат при откриването на жътвената кампания 2017, предаде БГНЕС.

Оперативните данни за засетите площи са над 11 милиона дка пшеница и 1 300 000 дка ечемик. Те сочат, че и през тази година се очаква да имаме една добра реколта, която да гарантира зърнения баланс на страната, подчерта Добрев. Прогнозата за ечемика е в рамките на миналогодишното количество. Добрев допълни, че има засети и 62 000 дка ръж, 153 хиляди дка тритикале и над 1 650 000 дка маслодайна рапица. Заместник-министърът уточни, че това са прогнозни данни на база на състоянието на посевите през месец май и с оглед развитието им през последния месец. Той информира, че пълен обзор на състоянието на посевите и хода на жътвата ще бъде направен по време на предстоящото в началото на юли т.г. заседание на Консултативния съвет по зърното към министъра на земеделието, храните и горите, съобщиха от МЗХ.

Добрев обясни, че данните от пълното обследване на културите, проведено в средата на месец май 2017 г. показват, че общото състояние на посевите от пшеница и ечемик е много добро. Развитието на културите през май и началото на юни протече с ускорени темпове при наднормени температури, а в по-голяма част от страната - и при наличие на добри и много добри почвени запаси от влага, вследствие падналите значителни валежи, което е предпоставка за добра реколта и в качествено отношение, подчерта заместник-министърът.

Към настоящия момент остатъкът от пшеница от миналогодишната реколта е около 343 хиляди тона, като се очаква към 30 юни 2017 г. преходният остатък от пшеница от реколта 2016 да бъде 270 000 тона с приспаднатото потребление дотогава и това е добра база за старта на новата реколта, посочи зам.-министърът. Той допълни, че преходният остатък от ечемик към 9 юни 2017 г. е 39 200 тона, а наличната рапица - 32 600 тона. Наличните количества царевица в страната към 9 юни 2017 г. са 930 000 тона, а от черен маслодаен слънчоглед има запас малко над 1 милион тона.

„Ние, като ръководен екип на Министерство на земеделието, храните и горите имаме сериозен ангажимент и отговорност към хляба на България и към тези, които с труда си го създават. Затова и днес сме заедно с вас, за да зажънем заедно и да засвидетелстваме уважение към сектора и към неговата най-важна грижа в годината - прибирането на зърното от новата реколта”, заяви заместник-министърът. Той пожела богата жътва и берекет на стопаните и потвърди готовността на ръководството на министерството за поддържане високото доверие на бранша.

Събитието беше организирано от Националната асоциация на зърнопроизводителите и на него присъстваха кметът на град Карнобат Георги Димитров и заместник-областният управител на Бургас Владимир Крумов. Заместник-министърът подчерта високият над 65% дял на есенните култури сред цялото земеделско производство в областта, което изгражда на Бургас и региона авторитет на една от житниците на България. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама