Шефът на „Енерго-Про“ стана енергетик на годината

11:45, 18 юни 17 25 1152 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „Енерго-Про Варна“ ЕАД Момчил Андреев бе избран за енергетик на 2017 г. в сектор „Електроразпределение“, похвалиха се от компанията, която снабдява с електричество Североизточна България. Отличието е присъдено от Управителния съвет на Българската браншова камара на енергетиците и бе връчено по случая днешния Ден на енергетика. Призът изразява признанието на професионалната общност към изявени експерти в сектора за постигнати високи резултати.

През миналата година „Енерго-Про Варна“ реализира консолидирани приходи от 954 млн. лв., нетната печалба се увеличи и достигна 44 млн. лв., увеличение с 43% спрямо 2015, а загубите бяха намалени с 1%. Компанията емитира облигационна емисия на стойност 130 милиона евро. Емисията е рекордна за България и е сред значимите облигационни заеми в Централна и Източна Европа. В нея участваха 23 водещи международни и български банки, пенсионни фондове и управляващи активи дружества.

„Енерго-Про“ затвърди водещата си позиция на свободния пазар на електрическа енергия, като увеличи над 4 пъти броя на клиентите си през изминалата година. Компанията доставя близо 20% от енергията на свободния пазар и снабдява 15 000 клиенти. Тя е и първата, която предложи на българския пазар сертификати, че клиентите закупуват 100% зелена енергия.

Момчил Андреев е завършил Московския държавен институт за международни отношения. Специализирал е финанси и банково дело в Австрия, Германия, Люксембург, Чехия, САЩ, Швейцария и Франция. Бил е председател на управителния съвет и изпълнителен директор на Българска пощенска банка, ЦКБ и Булбанк. В продължение на 10 години е главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк България и директор на групата Райфайзен за България. Член е на управителния съвет на Национална енергийна камара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама