Три случая на марсилска треска са регистрирани в Сливенско

12:32, 18 юни 17 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Три случая на марсилска треска са регистрирани от началото на годината  до края на месец май в област Сливен. През 2016 година за същия период случаите са били четири.

Заболяванията, които се предават чрез тях са няколко – марсилска треска, лаймска болест и кримска хеморагична треска, като само срещу последната има ваксина. Затова най- добрият начин да се предпазим е да не допускаме да ни ухапе кърлеж. За целта трябва да се носят дрехи с дълги крачоли и ръкави, да не се сяда върху трева или гола земя, да се използват репеленти. 

В случай, че кърлежът е ухапал човек или животно, трябва да се отстрани внимателно, като се използват ръкавици и пинсети. Добре е да се потърси лекарска помощ, а след това в рамките на 35 дни – толкова е инкубационният период на  трансмисивните инфекции, пренасяни от кърлежи, да следи състоянието на ухапания. Симптомите са втрисане, висока температура, общо неразположение и локални реакции като обрив. В този случай, задължително се пристъпва към медикаментозно лечение от специалисти, съветват от РЗИ Сливен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама