52% е избирателната активност към 12 ч. при повторното гласуване за избор на членове на ВСС

13:25, 18 юни 17 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Към 12.00 ч. избирателна активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите е 51,83 %. Заявилите желание да гласуват през интернет ще използват същите талони, като тези от гласуването в първия тур, предаде БГНЕС.

В периода от 10.00 ч. до 12.00 ч. в Съдебната палата гласува новоизбраният член на ВСС от състава на Съдийската колегия Цветинка Пашкунова и председателят на ВКС Лозан Панов. Гласуваха и кандидатите за членове на ВСС Красимира Милачкова – съдия в Административен съд – София-град, Севдалин Мавров – съдия във ВКС, Вера Кънева – съдия в Апелативен съд гр. София и Илиана Балтова –съдия в Апелативен съд - Бургас. Общият брой на гласувалите до момента кандидати е единадесет. Изборния ден се наблюдава от застъпник на кандидата Вера Иванова – съдия в Апелативен съд гр. Пловдив и наблюдатели от Съюза на съдиите в България.

Гаранциите за тайната на вота при електронното гласуване са детайлно разписани в чл. 50 - чл. 54 от Правилата. Сред тях са липса на каквато и да е информация за самоличността на избирателите, с какъв код и за кои кандидати е

гласувано, достъпът до системата автоматично се блокира при пет последователни грешни опита; един избирател може да гласува само веднъж в рамките на изборния ден.

Вторият тур от изборната процедура се излъчва чрез интернет сайта на ВСС – раздел „Общо събрание на прокурорите за избор на членове на ВСС-онлайн“. Съгласно чл. 29л, ал. 4 от ЗСВ, ако при повторното гласуване не е избран съответният брой членове с необходимото мнозинство за избрани се смятат онези от тях, които са получили най-много гласове. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама