Мъртва риба е открита в района на местността Аркутино

14:34, 19 юни 17 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След препратен сигнал от тел. 112 за мъртва риба в района на местността Аркутино, е извършена проверка на място от Община Приморско, Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) РИОСВ-Бургас и Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда. Това съобщиха от БДЧР.

Обходен е участък с дължина около 30 метра - от мост над канал, свързващ блатото-лагуна „Аркутино“ с Черно море. Няма изтичане на води към морето, в тази си част  каналът е пресъхнал.  Сред обраствания с водна леща, са наблюдавани мъртви риби. Те са с приблизително еднакви размери от един и същ вид – каракуда. Не е констатирана специфична миризма на битово-фекални или на отпадъчни води. При огледа на морския бряг и прилежащата територия не са открити нерегламентирани зауствания и изтичане на води, в това число отпадъчни.

На място са отчетени 22,3°С температура на водата и много ниско съдържание на разтворен кислород - 0.69 мг/л, при норма от 6.00 мг/л., което е причина за измирането на рибата.

На морския бряг и пясъчната ивица не са констатирани разливи на нефтопродукти и замърсяване от брегови източници.  На „Главболгарстрой“ ЕАД, София, концесионер на морски плаж „Аркутино“, е дадено предписание за почистване на умрялата риба в срок до 20 юни 2017 г.  Изпълнението на предписанието ще бъде проверено. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама