Косовски анализатори предупреждават, че Харадинай се намира между чука и наковалнята

15:21, 19 юни 17 / Свят 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Една седмица след предсрочните парламентарни избори в Косово няма никакво съмнение за това кой ще получи мандат за съставяне на правителство, пише косовският в. „Зери“.

Според анализаторите кандидатът за премиер на победилата коалиция „на оръжията“ и лидер на Алианса за бъдещето на Косово Рамуш Харадинай при всяко положение се намира между чука и наковалнята. И все пак, макар и неговата коалиция да е с най-силен резултат от вота (34,64%), за да успее да осигури стабилно парламентарно мнозинство, той ще трябва да направи много компромиси, които „няма да имат край“.

Харадинай може да формира коалиция с депутати от партиите на малцинствата, включително и с десетимата депутати от „Сръбската листа“, която според в. „Зери“ е изцяло ориентирана спрямо Белград и получава подкрепа от правителството в Сърбия, което не отговаря на политическите виждания на политическия лидер. За да постигне мнозинство, освен гласовете на малцинствените партии“, Харадинай ще се нуждае и от „най-малко двама-трима депутати“ и от другите партии.

Но в такъв случай правителството на Косово би зависило от благоразположението на Сръбската листа, което според вестника би било най-лошото възможно решение за страната.

Втората възможност пред Харадинай е да осъществи съюз с коалицията, водена от Демократическия съюз на Косово на настоящия премиер Иса Мустафа, което означава, че той ще трябва да направи много компромиси в изпълнителната власт. Този вариант обаче е малко вероятен, тъй като самият Демократичен съюз отказва да се коалира с Демократическата партия на Косово, която е част от коалицията на Харадинай и чийто основател е косовският президент Хашим Тачи, обвинявайки я в предизвикването на политическата криза в страната.

Демократическият съюз и Демократическата партия бяха съюзници в досегашната управляваща коалиция, която се разпадна, след като партията на Тачи реши да подкрепи в парламента инициатива на опозицията за гласуване на вот на недоверие срещу правителството, което доведе до предсрочните избори.

Според в. „Коха диторе“, който се позовава на партийни източници, Демократическият съюз разглежда възможността да подкрепи формиране на правителство на малцинството начело с Харадинай, но да не участва в него и да остане в опозиция.

Заместник-председателят на Демократическата партия Мемли Красники от своя страна заяви пред изданието, че обединение с коалицията на Харадинай ще формира правителство в законно определения срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама