Неда Антонова представя в Добрич новия си роман за Левски

07:00, 22 юни 17 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Последния си роман "Първият след Бога" ще представи днес пред читателите от Добрич писателката Неда Антонова. Срещата е организирана от регионалната библиотека „Дора Габе“ и е с начален час 17,30 ч. 
Книгата е разказ за любовта и смъртта на Васил Левски, посочват организаторите. Ще я представи Румен Леонидов, поет, публицист и издател  - редактор на  романа. 
Той споделя, че „Първият след Бога“ е роман за Васил Левски, нов и необикновен прочит на неговата участ на жертва и саможертва, която век и половина съзнателно се премълчава. Както бе премълчавано делото на Царица Елеонора Българска, значението на Светицата Стойна Преподобна за България, жестоката съдба на най-великата вдовица – забравената Венета Ботева, за която Неда Антонова за първи път подробно разказа в "Неговата любима". 

Освен любовната му драма тук оживява и трагичната самота на Апостола в битката му срещу двете империи – османската поробителка и бъдещата руска освободителка. Срещу тях Лъвский се изправя сам-самичък. Не ги побеждава, но ги надживява. Завинаги. Защото тази битка е за бъдещата България - битка унищожителна, покъртителна, разтърсваща, пречистваща... 

Неда Антонова е извършила задълбочено проучване на неизвестните страни от съдебния процес срещу българския Христос. И ни припомня, че вече 144 години историците ни не дават отговор на следните питания, които и до днес висят със страшна сила над България: 
Защо Дякона е осъден на смърт за убийство по показанията на един единствен свидетел, без да са потърсени други? 
Защо още в начало на процеса великият везир е поискал Левски да бъде непременно обесен? 
Защо граф Игнатиев е толкова доволен от присъдата, че бърза да докладва на Петербург за „щастливия изход от Софийската афера“? 
Слаба Богу, най-сетне се намери българска писател, който да изрече на всинца ни: „Васил Левски не е убиец! Апостола не е извършил убийството, за което е осъден!“ 
Това не само твърди, но и доказва Неда Антонова. 

Нейните открития са логически и исторически защитени. 
И са много майсторски въплътени в духа на тази много свята и много чиста книга“, посочва още Румен Леонидов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама