Дизайнер призна участието си в корупционната схема, свързана с роднините на Бан Ки Мун

09:16, 22 юни 17 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нюйоркски моден дизайнер и блогър призна, че е участвал в международната корупционна схема, включваща брата и племенника на бившия генерален секретар на ООН – Бан Ки Мун. Това съобщи БГНЕС.

Малкълм Харис се призна за виновен пред федералния съд в Ню Йорк за пране на пари и финансови измами, след като е прибрал за себе подкуп от 500 000 долара, предназначен за принуждаване на официални представители в неназована страна от Близкия Изток да финансират изграждането на 72-етажна сграда във Виетнам чрез държавен инвестиционен фонд.

Финансовите средства за подкупите са били осигурявани от брата на Бан Ки Мун – Бан Ки Сан - изпълнителен директор на южнокорейската компания „Кингнам Ентърпрайсес” и неговия син Чу Хьон Бан, на когото бащата е осигурил да стане брокер на проекта. Целта им е била да използват влиянието на семейството си, за да получат необходимата инвестиция за построяването на виетнамския комплекс на стойност 800 млн. долара. С комисионната те са се надявали, че ще успеят да покрият дълговете на „Кингнам”. Точно в този момент в схемата е влязъл и Харис, който е пожелал да бъде посредник в сделката, изтъквайки, че поддържа множество близки познанства с хора от елита по цял свят, включително и с кралското семейство в горепосочената близкоизточна страна.

Според обвиненията, повдигнати им от Федералния съд в САЩ между март 2013 година и май 2015 година тримата, заедно с Харис са се опитвали да принудят въпросния "близък приятел" на Харис да сключи с тях сделка и да инвестира в небостъргача им. Година след началото, през април 2014 година Бан и Чу са се съгласили да платят на държавника 500 000 долара преди сключването на сделката и още 2 млн. долара след това. Харис обаче си е гушнал първоначалния подкуп, използвайки го за пищни лични разходи, включително закупуването на луксозен мезонет в Уилямсбърг, Бруклин, твърди Министерството на отбраната на САЩ. Оказало се е, че той всъщност дори не познава и не е комуникирал с лицето, за което роднините на Бан Ки Мун всъщност са дали парите.

В момента в Ню Йорк се води дело срещу племенника Чу Хьон Бан, а баща му продължава да се укрива в Южна Корея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама