Парламентът премахна знаците, обозначаващи камерите на пътя

13:34, 22 юни 17 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатите премахнаха знаците, обозначаващи камерите на пътя. Това стана факт с приетите на второ четене промени в Закона за движение по пътищата, съобщи БГНЕС.

Новият текст, който на практика премахва табелите, гласи, че при изпълнение на функциите си определените от министъра на вътрешните работи служителите имат право да извършват контрол по спазване на правилата за движението по пътищата с автомобили, оборудвани със средства за аудиозапис и видеозаснемане, като контролът се осъществява само в обхвата на средствата за видеозаснемане.

Предният текст на закона гласеше, че се обозначават места за контрол по спазването на правилата за движение от всички участници в движението, като поставят пътни знаци и техника за видеонаблюдение; контролът се осъществява само в обхвата на средствата за видеонаблюдение.

За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки, е разписано временно спиране от движение на пътно превозно средство - на собственик, който допуска или предоставя управлението на моторно превозно средство на лице, което е употребило алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда, наркотични вещества или техни аналози - за срок до един месец.

Именно този текст предизвика бурни дебати в пленарната зала, поради факта, че в предния си вид беше разписано, че същата норма важи и за собственик, който допуска или предоставя управлението на моторно превозно средство на лице, което не притежава съответното свидетелство за управление и/или е употребило алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда, наркотични вещества или техни аналози - за срок до един месец.

По този текст Рамадан Аталай от ДПС заяви, че когато целта на един закон е да се наложат онези санкции, с които да се събират едни средства, с които да се правят пешеходни пътеки за 10 000 лв., така се получава. „Този закон трябва да урежда как и по какъв начин ще се предвижва автомобилът и как ще го ползвам като собственик и ще стигна до крайната си цел. Вие мислите как и по какъв начин да бръкнете в джоба на всеки, който е тръгнал на път и се е качил на магистрала. Най-добре е да го оттеглите този законопроект още сега и да се подложи на ново обсъждане. Защо не уредихте какво се случва, ако колата е с двама собственици или какво важи за автобусите“, запита Аталай.

Вежди Рашидов, пък заяви, че който извърши престъпление, той носи отговорност. Всеки, който има 18 години носи отговорността си за всичко, което е извършил, допълни той.

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че от извършените проверки от началото на годината досега 11 366 автомобили, спрени за проверка, само 1212 са били със собственици на автомобила. Останалите 10 000 са неправоспособни. „Искате да толерирате тези 10 000 и за тях да няма санкции. А те трябва да са задължителни и за тях. Искаме всички да са равнопоставени и да има резултати за намаляване на борбата по пътищата“, обясни Цветанов.

Георги Свиленски от БСП призова да се спре да се правят поправки на парче в този закон. Да сядаме на една маса и да направим нов закон, в който да изчистим всички проблеми, предложи той.

Цветанов му отвърна, че вече има създадена работна група за изработка на изцяло нов Закон за движение по пътищата. „Но дотогава не значи, че не трябва да приемаме оптимизация в сегашното законодателство. Нека да има и превантивен елемент в тази законодателна мярка. Много са родителите, които предоставят автомобилите си на децата, които нямат правоспособност. Всеки един родител или работодател носи отговорност, когато предоставя личния или служебния си автомобил“, категоричен бе Цветан Цветанов.

От друга страна промените предвождат и прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство на собственик, който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление и/или е употребил алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда и/или наркотични вещества или техни аналози, както и при отказ да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му и/или за употреба на наркотични вещества или техни аналози, както и на собственик, чието моторно превозно средство е управлявано от лице, непритежаващо съответното свидетелство за управление - за срок от 6 месеца до една година.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама