Скринингова програма откри над 500 ученици с проблеми в зрението 

16:08, 22 юни 17 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Скринингова програма, реализирана от Столична община откри 529 ученици със заболяване на очите, които се нуждаят от офталмологичен преглед, съобщиха от Столична община. На 22 юни от 10.30 часа в Официална зала на Столична община зам.-кметът доц. Тодор Чобанов ще участва в пресконференция във връзка с приключване на кампанията за скрининг на очното зрение.  

В периода от февруари до края на май 2017 година се проведоха прегледи на очното зрение. Те бяха безплатни и през тях минаха 2609 ученици от първи и втори клас в 15 общински училища на територията на Столична община. Партньори в благотворителната инициатива бяха пациентската организация „Право на зрение“, Софийското офталмологично дружество, организация на евреите в България „Шалом“ и веригата „Оптики“. 

Целта на прегледите бе осигуряване ранно диагностициране на очните заболявания, което стои в основата на успешното им лечение и осигуряване на нормалното физическо, умствено и психическо развитие на децата. Със скрининговите проучвания за зрителните функции бяха открити навреме 529 заболявания при учениците, които са насочени за обстоен офталмологичен преглед.

Цялата кампания се проведе при изключително добра организация, с активното участие на д-р Вяра Шумналиева – главен асистент в Медицински университет София, катедра по Офталмология.   

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама