Gallup International: Българите смятат туристическия сезон за успешен

10:28, 03 окт 17 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

50% от пълнолетните българи са обнадеждени от резултатите на изборите в Германия. 21% се чувстват разочаровани. Референдуми като този в Иракски Кюрдистан и този в Каталуния, Крим и т.н. събуждат по-скоро противоречиви реакции – 46% ги подкрепят, а други 46% се боят от перспективите, които те отварят. Около милион и осемстотин хиляди души са онези българи, които споделят опасения, че те или техни близки могат да бъдат отвлечени. Отминалият летен туристически сезон се възприема като успешен. Актуалните въпроси на националната сигурност и идентичност събуждат почти автоматични отговори – на Русия не се гледа с лошо око, изучаването на български език в Украйна се смята за важно, а готовността ни за Шенген не се оценява високо.  

Това са част от изводите от експресния сондаж на „Галъп интернешънъл“ по важните напоследък теми, проведен на 26 - 27 септември сред 1000 пълнолетни българи, чрез интервю по телефон в панелна извадка, която осигурява национална представителност на данните. Сондажът е веднага след референдума в Иракски Кюрдистан, в навечерието на референдума в Каталуния и непосредствено преди ескалацията на ситуацията в Хасково.

 

 
Източник: Gallup International
 
Източник: Gallup International

Мнозинство от 85% отхвърля мнението, че Русия е заплаха за България. Специфичните исторически отношения тук казват своята дума и на този въпрос се отговаря почти автоматично. По същия начин, цели 83% смятат, че изучаването на българския език от страна на нашите малцинства в други държави е важна тема. Въпросът беше зададен по повод смущаващите законови текстове, които ограничават изучаването на български в Украйна (донякъде сходен проблем може да се породи с полемиката дали съществува българско малцинство в Албания). Този въпрос разкри естествен автоматизъм на обществените реакции и показва, че властта трябва да обръща внимание на подобни проблеми.

Оказва се, че около една трета от пълнолетните българи (32%), което означава около милион и осемстотин хиляди души, твърди, че изпитва притеснения от отвличане – лично, или по отношение на близки и роднини. Въпросът е провокативен, но показва висока степен на обществена тревожност по отношение на реда и личната неприкосновеност особено сред по-възрастните и по-уязвими респонденти. Несъмнено, роля са изиграли и скорошните събития, които обострят допълнително часовата чувствителност.

 
Източник: Gallup International

На този фон закономерно изглеждат опасенията, че страната ни не е готова за Шенген. Около две трети смятат така (62%), а около една трета е на обратното мнение (31%). Тук сработва и известният скептицизъм по инерция, който е традиционен за днешната българска ситуация.   

 
Източник: Gallup International

Представата за успешен туристически сезон се е наложила сред 61% от българите. Във връзка с това оценката на обществото за работата на министъра на туризма - Николина Ангелкова също е по-скоро висока – 42%. Като неуспешна работата на министъра определят 32%, а около една четвърт са се затруднили да отговорят (26%). Не трябва да се забравя, че изследванията на общественото мнение не са и не могат да бъдат експертни оценки. Те обаче показват какво е водещото обществено настроение.

 
Източник: Gallup International

Изследването е възложенено, финансирано и проведено от Gallup International. Сондажът е проведен на 26-27септември сред 1000 пълнолетни българи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама