Калоян Паргов: Комисията и законът за досиетата са грешка

15:08, 03 окт 17 / Политика 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Комисията и законът за досиетата са грешка. И е крайно време да спрем да съсипваме човешки съдби". Това заяви лидерът на БСП - София Калоян Паргов при гостуването си в сутрешния блок на телевизия "Европа". Според него Антон Тодоров е поредният бушон, който от ГЕРБ използват, за да обере негативите и общественото недоволство.

"За огромно съжаление БСП е партията, която направи грешката да структурира комисията и закона за досиетата. Така създаде условия за лустрация и бяха съсипани стотици човешки съдби, коментира той. - И всичко това се случи, без да се даде сметка за времето, в което те са работили, служили и защитавали интереса на държавата. Без да им бъде дадена оценка за това как са се справили и за какво носят отговорност. Затова, искам за пореден път да поднеса извинения на пострадалите хора от тази грешка. Мисля, че е крайно време да затворим тази страница с досиетата. Темата да остане в историята".

Калоян Паргов даде пример с Гърция и Испания за решение на въпроса с досиетата. "В Гърция темата е окончателно затворена. Успяха да стигнат до национално помирение, след като публично символично изгориха досиетата на един площад, разказа той. - В присъствието на представители на всички политически сили и институции в държавата. Сега там съществува заплаха от съдебно преследване за всеки, който използва досиетата за лустриране, шантажиране или други подобни действия. Но имат и институт за национална историческа памет. Какъвто и в България трябва да създадем, за да изследваме миналото и да му поставим оценка".

Според лидера на БСП - София темата за Държавна сигурност в момента е инструмент за злоупотреба, шантаж и разделение на обществото. "Виждаме в поведението на представителите на политическа партия ГЕРБ точно това - постоянни опити за разделение на обществото ни. Въпреки че в редиците им има не малко бивши членове на БКП и хора с принадлежност към структурите на Държавна сигурност", завърши Калоян Паргов.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама