Нено Димов: Разговорът е дали България иска да бъде ски дестинация

13:50, 03 яну 18 / Политика 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Точно в 12 часа министърът на околната среда и водите Нено Димов отговори в жива видеовръзка във Facebook на въпроси, свързани с природен парк "Пирин". Той каза, че в защитената зона планът позволява единствено строеж на водохващания за питейни нужди, тъй като населението има нужда от тях. По някаква причина това е пропуснато в първоначалната изработка на плана.

Димов обясни, че в текстовете ясно е посочено какъв тип строителство е позволено. Освен водохващания е разрешено изграждането единствено и само на спортни съоръжения - ски лифтове, влекове и писти. В 45% от територията е позволен строежът на водохващания, а в останалата част - на спортни съоръжения.

Изграждането на такъв тип инфраструктура е било разрешено и според предишния устройствен план, в чието съставяне е участвал и Тома Белев.

Според министъра на екологията основната тема на разговор трябва да бъде иска ли България да бъде ски дестинация, защото този тип туризъм е много полезен за планинските райони, които в момента са едни от най-бедните в страната. Той допълни, че освен за Банско трябва да водим разговори и за Рила, и Витоша, от която могат да се възползват столичани.

Действително в България има много подходящи условия за ски, преди години спортът беше много по-разпространен. Надявам се, че програмата за развитие на спорта, заложена в коалиционната политика, ще постигне успех. Един модерен курорт, колкото и модерен да е той, няма да привлече толкова туристи, колкото една ски дестинация.

Местните общности трябва да имат водеща роля, защото те са най- заинтересовани и за опазване на околната среда и за развитието на бизнеса и туризма, каза Димов. Добре е спортните съоръжения да превозват туристи и през останалите месеци, не само в зимния сезон.

В момента голяма част от туристите, които се качват, го правят с коли, а това замърсява околните дървета. Ще обсъдя възможността качването да се осъществява само с лифт и да се забранят автомобилите, каза още министърът.

 

Цялостната концепция за развитието на зимния туризъм трябва да бъде съобразена със запазването на околната среда, включително и да бъдат взети предвид всички детайли от промените в климата през последните години.

На въпрос дали все пак промените няма да оставят законови "вратички", които да позволят изграждането на хотели в защитената зона, министър Димов отрече да има такава вероятност.

Уточнено беше, че след проверки на прокуратурата няма установени законови нарушения от страна на концесионера над Банско. Министерството води дело срещу него, но то е заради неплатена концесионна такса.

Под внимание трябва да бъдат взети и исканията на местните жители, които настояват за изграждането на втори лифт над курорта. Според Димов тяхното мнение е от огромно значение, но на първо място остава съобразяването с природата.

Каквото и да е строителство извън спортните съоръжения, от сорта на хотели и други сгради, е забранено и няма никакви вратички за евентуалните инвеститори в това отношение, допълни Нено Димов.

 

 



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама