ОЗХО отхвърли искането на Русия за съвместно разследване по случая "Скрипал"

08:20, 05 апр 18 / Свят 25 529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) отхвърли предложението на Русия за ново съвместно разследване по случая Скрипал". Москва беше поискала това след като Великобритания не я покани да участва във вече започналото разследване на отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скирипал. 

Предложението на Русия беше отхвърлено с 15 срещу 6 гласа. То беше подкрепено само от представителите на Иран, Китай, Судан, Алжир и Азербайджан в Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия.

Британският делегат определи предложението на Русия за общо разследване като "отвличаща маневра", с която Москва иска да избегне отговорите на въпросите, поставени от Лондон. 

Русия заяви, че е получила от Организацията отговор само на един от 13 въпроса, поставени от Москва по случая „Скрипал“. Не се уточнява за кой от въпросите става дума.

В същото време Москва поиска Съветът за сигурност на ООН да се събере в четвъртък на ново заседание по казуса "Скрипал". Москва настоява да бъдат обсъдени британските обвинения срещу нея, че е употребила бойно нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания миналия месец.

Искането на Русия е мотивирано с писмото на британския премиер Тереза Мей до Съвета за сигурност от 15 март, в което беше заявено, че е "много вероятно" Москва да е отговорна за тази атака. Ден преди Мей да изпрати това писмо Съветът за сигурност проведе заседание по искане на Лондон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама