Марк Зукърбърг се е съгласил да даде показания в Сената на САЩ

08:40, 05 апр 18 / Свят 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг се е съгласил да даде показания в Сената на САЩ във връзка със злоупотребата с личните данни на потребителите на мрежата. Междувременно скандалът се разраства. 

Оказва се, че засегнатите от скандала с неправомерно използваните лични данни на потребители на Facebook са повече, отколкото се предполагаше. Данните не на 50, а на близо на 90 милиона потребители, са били взети от фирмата "Кеймбридж Аналитка". 

Компанията пуснала анкета в социалната мрежа, на която отговорили 270 000 души. Чрез нея тя получила достъп до личните данни на 87 милиона техни приятели. Това позволило на британската фирма да се сдобие с ценна база данни за разработване на алгоритъм за анализ на политическите предпочитания на избиратели, преди да бъде наета от предизборния екип на Доналд Тръмп.

Това признание направи в блога си техническият директор на социалната мрежа Майк Шрьопфер. Цифрата е чувствително по-голяма от цитираната досега - първоначално се смяташе, че без тяхно разрешение са използвани данните на 50 милиона души. Повечето от засегнатите потребители се намират в САЩ. Според информация на BBC около 1 100 000 души са от Великобритания. 

Разрастващият се скандал принуди американските конгресмени да поискат личен разговор с изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг.

Зукърбърг ще се яви на съвместно заседание на сенатските комисии за търговията и по юридическите въпроси на 10 април. На следващия ден той ще отговаря и пред комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама