Черна гора избира президент

09:00, 15 апр 18 / Свят 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Черногорците избират днес нов държавен глава - за трети път от обявяването на независимост на страната. 530 000 гласоподаватели ще избират между седем кандидати.

Бившият президент и премиер Мило Джуканович е основен претендент. Той беше номиниран в последния момент от Демократичната партия на социалистите, на която е лидер. Проучванията показват, че Джуканович ще успее да спечели трети президентски мандат без дори да се стига до втори тур.

В продължение на почти 30 години 56-годишният Джуканович заемаше или премиерския или президентския пост на Черна гора. Той е и несменяем председател на Демократическата партия на социалистите на Черна гора, която първоначално бе черногорският клон на Комунистическата партия на Югославия. Той беше начело на Черна гора при извоюването й на независимост от Сърбия през 2006 г., а след това и при влизането и в НАТО. Надеждите му са да е този, който ще я отведе и в Европейския съюз.

За да избегне повторение на грешките от предходните избори, опозицията се обедини около един кандидат - Младен Боянич. Той представя партиите Демократична Черна гора, проруския Демократичен фронт (опитал се да свали Джуканович заради членството в НАТО), Социалистическа народна партия и Движение URA. 

Основната цел на обединената опозиция е изборите да стигнат до втори тур, тъй като само на него кандидатът им би имал шанс да пребори Джуканович. Те залагат на картата борба срещу корупцията. Основният им аргумент са скорошните насилия и убийства в страната, за които те хвърлят вина върху правителството на Джуканович. Боянич призова за "всичко, което конкурентът ми представлява - борба срещу корупцията, нарушенията на човешките права, непотизма и всичко лошо в това общество".

Боянич, на когото проучванията дават около 35% от гласовете, обещава да подобри международната позиция на Черна гора. Очакванията обаче са неговото идване на власт да доведе до политичеса нестабилност в страната.

Днешният вот е първият за Черна гора от присъединяването й към НАТО през декември. Резултатите от вота се очаква да отразят обществената подкрепа за политиката на Джуканович за евро-атлантическа интеграция на страната.

Именно заради това той се нуждае от безапелационна победа още на първи тур. Отиване на балотаж би бил сигнал за възможна промяна на обществените нагласи. "Победа на опозицията на втори тур ще означава, че народната воля се е променила и това ще доведе до разговори за предсрочни парламентарни избори", коментира анализаторът Сергей Секулович пред Ройтерс.

Проруските партии зад Боянич обещават замразяване на членството в Алианса и организиране на референдум по въпроса.

Трета според проучванията на общественото мнение ще бъде кандидатата на социал-демократите Драгиния Вуксанович - която написа история в черногорската политика като първата жена, кандидатирала се за държавен глава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама