Ще ескалира ли напрежението след ударите в Сирия?

11:38, 15 апр 18 / Свят 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Въпросът, който ще вълнува света в близко бъдеще е дали напрежението в Сирия ще ескалира. Продължение на ударите може да има, това стана ясно след заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Ударите срещу Сирия са постигнали целта си. Около тази позиция се обединиха трите държави, които проведоха атаката миналата нощ - САЩ, Великобритания и Франция.

„Снощи унищожихме главната лаборатория използвана за смесването на оръжия за масови убийства. Говорих с президента тази сутрин и той ми каза: „Ако сирийският режим  отново използва отровен газ, оръжията на Съединените щати са заредени и готови”. Когато този президент тегли „червена линия”, тя не може да се прекрачва”, заяви Ники Хейли, посланик на САЩ в ООН.

Французите също са доволни от проведената акция. На няколко пъти от Елисейския дворец подчертаха, че ударите са били нанесени така, че да няма конфликт с Русия.

„Мога да заявя, че мисията беше успешна. Военните цели са постигнати, а възможностите на Сирия да произвежда и складира химически оръжия значително намаляха”, заяви Флоранс Парли, министър на отбраната на Франция.

А руснаците са категорични - бомбардировките срещу Сирия са незаконни и създават опасност за разрастване на конфликта. И освен това са извършени преди международните институции да са проверили сигналите за употреба на бойни отровни вещества.

Мнозина твърдят, че след такова категорично предупреждение от САЩ, „кризата“ в Сирия трябва да види своя край. Други смятат, че докато Башар Асад ръководи Сирия, в страната няма да има мир. Така смята и заяви пред NOVA бившият външен министър Соломон Паси. Паси коментира, че отстраняването на Башар Асад от власт може да бъде само положителна стъпка за постигането на траен мир в арабската страна. Той припомни и че вече е заявил подобна теза още през 2013-та година.

По неговите думи ударите на САЩ, Франция и Великобритания представляват хуманитарна помощ – операция за спасяването на сирийските граждани от бъдещо използване на химическо оръжие. Според Паси операцията даже е закъсняла.

"Седем години се упражнява насилие срещу невинни хора в Сирия и това не покъртва сърцата. Можем ли с добро да решим този проблем - опитаха, не стана. Не стана с добро със Саддам Хюсен, Осама Бин Ладен", отсече още Паси.

Коментарът на президентът на САЩ Доналд Тръмп, след атаката бе, че тя е преминала напълно успешно и похвали своите партньори в лицето на Франция и Великобритания. Той може и да съобщава, че ударите са били успешни и да смята, че ангажиментите му са свършили, но войната в Сирия продължава с пълна сила. Москва и Вашингтон се намират на двата противоположни бряга и съперничеството им се вижда все по-ясно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама