Почитаме Денят на Ботев и на загиналите герои за България

08:00, 02 юни 18 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества ежегодно в България. Официално се отбелязва от 1901 година. Тази година отбелязваме 142 години от гибелта на Ботев и неговата чета.

Христо Ботев е роден в Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално учи в Карлово, където баща му е учител, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през 1863 година завършва калоферското училище. През октомври същата година заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 година. Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка. През 1867 година се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер.

Когато научава за готвеното Априлско въстание, Ботев започва активна  дейност за организиране на чета и става става неин войвода.

На 20 май 1876 година (по нов стил 2 юни) е последният тежък бой - привечер след сражението куршум пронизва Ботев.

По традиция в 12.00 часа за 2 минути сирени в цялата страна отбелязват минутата за почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама