Eрдоган: Време е да се фокусираме върху бъдещето на Турция (СНИМКИ)

07:40, 25 юни 18 / Свят 25 751 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието спечелиха предсрочните парламентарни и президентски избори. При близо 100% преброени гласове, той получи подкрепата на приблизително 53% от гласувалите. 

Президентът обяви изборна победа, прие отговорността да управлява с широки правомощия под новата президентска система и призова за единство. Хиляди негови привърженици се събраха пред централата на партията в Истанбул, за да отбележат победата.

"Избирателната комисия потвърди - Ердоган печели изборите с абсолютно мнозинство! От утре започваме да изпълняваме обещанията, които дадохме на нашия народ. Готови сме да въведем новата президентска система. Турция избра да се бори срещу всички терористични организации, срещу ПКК и ФЕТО. Вярвам, че резултатите означават и че имаме подкрепата на гражданите да се борим за освобождаването на Сирия и да направим така, че сирийците, които в момента са тук, да могат да се върнат в родината си", заяви Реджеп Тайип Ердоган пред привържениците си.

В парламента влизат общо 5 партии, сред които и прокюрдската Демократична партия на народите, чийто лидер Селахатин Демирташ води кампанията си от затвора.

На фона на шумните нощни празненства обаче опозицията обвини президента, Върховната изборна комисия и Анадолската агенция в манипулация на изборите и оповестяване на фалшиви резултати.

"Проблемът е, че демокрацията в Турция беше до голяма степен унищожена. Имахме парламентарна система, в която трите власти се уравновесяваха и контролираха взаимно, но сега сме се запътили към диктатура под името "Президентска република". Това, което ще влезе в сила на 25 юни, не е президентска система. Един човек да съсредоточи в ръцете си цялата власт - това е неприемливо", заяви Ерхан Бозан, Републиканска народна партия, цитиран от БНТ.

Хиляди наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и неправителствени организации наблюдаваха изборния процес. 

"Макар че привидно да нямаше технически и технологични нарушения по време на самия вот, усещаше се едно напрежение, един страх, витае една напрегнатост. Изключително засилено полицейско присъствие, присъствие на жандармерия - намеса на полицията в самата организация и подготовка на вота, включително чрез претърсване на хора, които са тръгнали да гласуват, проверка на документи. Традиционните нарушения бяха - опит за натиск от страна на председателя на СИК или членове да се гласува в определена посока, връщане на хора, за които се знае, че ще гласуват за различна партия от сега управляващата под различен предлог", заяви Борис Ячев, наблюдател на изборите, ПАОССЕ.

Според старшия анализатор в Центъра за външни изследвания в Истанбул Аслъ Айдънтъшбаш, големият въпрос оттук нататък е как Реджеп Ердоган ще се справи с решаването на големите въпроси пред Турция.

"Не мисля, че някой в Турция е щастлив от факта, че има журналисти в затвора или че върховенството на закона е в ужасно състояние. И в двата лагера има хора, осъзнаващи, че демокрацията в Турция е в огромна криза. Въпросът, обаче, е - на кого вярвате да поведе страната в следващия етап и ПСР успява да предаде успешно следното послание на своите избиратели: "Демокрацията ни е счупена, но има по-важни неща от демокрацията - целият свят е против нас, ние имаме външни врагове, Европа, не можем да поемаме риск, демокрацията не ни е топ приоритет, целият този сценарий - ние имаме външни врагове, е всъщност извинение за въвеждането на едноличен режим", коментира Аслъ Айдънтъшбаш, старши изследовател в Центъра за външни отношения, Истанбул, за БНТ.

Според Айдънтъшбаш, преходът от парламентарна към президентска система няма да е лек.

"Мисля, че ще бъде хаос. Новата система на управление е всъщност смяна от парламентарна република към изпълнително президентство, каквото е в САЩ. Но тази система е много слаба по отношение контрола и баланса между различните власти. Консолидацията на властта създава и съпротива. Колкото по-силно е правителството, толкова по-обединена и силна става опозицията. Тези предизвикателства не са лесни. Който и да е президент, той ще трябва да живее с факта, че Турция е разделена страна. Дълбоко разделено общество. Хората се чувстват заплашени от другата страна", смята още Айдънтъшбаш.

Въпреки притесненията на опозицията и анализаторите, привържениците на президента Ердоган продължиха да празнуват по улиците на Истанбул до късно през нощта. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама