Шуменско село започна градеж на параклис след 70 години без храм

11:05, 23 юли 18 25 576 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от 70 години след като остава без храм в село Мировци започва градеж на нов параклис. С тежката задача се нагърбил местен земеделец, а цялото село - както българи, така и чужденци с имоти там, подкрепят идеята. 

В Мировец има много наследници на балканджии - преселници от Тревненския, Габровския и Севлиевския балкан, дошли тук в края на 18 и началото на 19 век, обяснява Валентина Дамянова, която е член на църковното настоятелство.

Първото нещо, което направили, било да създадат училище. В него било отделено място и за църква, допълва тя. През 60-те години на миналия век обаче училището било съборено, а с него и храмът.

Така повече от 70 години по-късно в селото се полага първият камък на параклиса "Св. Иван Рилски", който носи името на старата черква.

Зад идеята за градежа застанали арендаторът Божидар Митов и кметският наместник Стоян Смиленов. Местните пък събрали средства и продължават да даряват за параклиса, предаде ''Дарик''. 

Хората от селото не са спирали да искат храм. "Това е и моя мечта. Държа на духовността и с този храм ще я запазим и ще я възпитаме у младите", казва Валентина.

Тя допълва, че селото полека се съживява, защото все повече млади хора идват в него, тъй като е близо до големите градове - Търговище, Шумен, Разград.

За дарения е открита банкова сметка в Банка ДСК
IBAN: BG53STSA930000239444362, BIC: STSABGSF, “Банка ДСК АД“ ЦН „Свети Иван Рилски”, с. Мировец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама