Започва традиционната Алея на книгата във Варна

09:10, 27 юли 18 / Култура 25 490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

60 български издателства ще представят най-новите си книги на традиционната Алея на книгата във Варна. До 5 август на читателското внимание ще бъдат предоставени хиляди книжни издания в в пространството от хотел "Черно море“ до Фестивалния и конгресен център всеки ден от 10.00 до 22.00 ч.. 

Между 40 000 и 45 000 книги се купуват по време на събитието, съобщиха от асоциация "Българска книга". Ще има и литературен кът, където ще се организират премиери на книги, срещи с писатели и преводачи, дискусии, детски работилници.

"Алея на книгата" е формат, който през последните години се утвърди като най-мащабното пътуващо книжно изложение в България, изтъкват от общината. Той представя българската литературна сцена в цялото й многообразие, срещайки читатели с автори и издатели. В литературния кът предстоят премиери на книги, срещи с писатели и преводачи, дискусии, детски работилници. Част от гостите тази година ще бъдат Ангел Ангелов, Васил Панайотов, Веселина Минкова, Марин Урумов, Наталия Бояджиева, Никола Гигов, Петя Александрова, Росен Николов, Теменужка Роянова, Христина Янева – Хедра, гостуват още Георги Господинов, Ангелина Александрова и Лилия Йовнова, Весела Ножарова, Даниел Вълчев, Елица Виденова, Мария Донева, Недялко Славов, Рене Карабаш, Събка Дякова-Чехович.  

В програмата попадат и събития, посветени и на най-младата читателска аудитория, като специален акцент е представянето на литературния алманах "Докосване до Касталия“, в който са поместени избрани литературни творби на десетки деца и младежи от Варна, на възраст от 8 до 25 години. Всички те творят в Литературен клуб "Касталия“ към Общински детски комплекс, под ръководството на г-жа Магдалена Маркова. 

Много от творбите са носители на призове от национални литературни конкурси и ще бъдат представени в понеделник, 30 юли, в Литературния кът на Алеята.  Достъпът до всички събития в Културната програма на "Алея на книгата“ е свободен. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама