Съюзът на инвалидите и Съюзът на слепите с протест пред НС

08:10, 27 юли 18 / Политика 25 589 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На протест пред Народното събрание излиза една от националнопредставителните организации на хората с увреждания - Съюзът на инвалидите и Съюзът на слепите. Като причина за протеста беше посочено недоволство от готвената реформа в сектора. 

"Оставаме на позицията си, че трябва да има цялостна реформа в сектора, а не да се пипат закони на парче, увериха от КНСБ, като изрично подчертаха, че уважават позициите на всички организации на хора с увреждания, независимо дали националнопредставителни или не. 

В сектора се готвят или са готови за разглеждане три законопроекта – Законопроект за хората с увреждания, Законопроект за социалните услуги и Законопроект за личната помощ. Зад първите два законопроекта стои държавата, а третият беше изготвен от омбудсмана Мая Манолова и майки на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива".

Представители на една от готвещите протеста националнопредставителни организации – Съюзът на слепите, разясниха пред БНТ своята гледна точка по реформата. Според Милена Костадинова било много важно при създаването на един закон да се вземат предвид интересите на цялата общност, която засяга или на по-голяма част от общността. 

Костадинова добави, че "бюджетът никога няма да достигне, за да бъдат задоволени нашите нужди докрай" и трябвало да се предвидят пари така, че да бъдат задоволени възможно най-много хора с увреждания. 

В сряда между националнопредставителните организации на хората с увреждания и инициативата "Системата ни убива" избухна нов скандал. Причината – появи се палатка с надпис "Реформа - да, но не така" в палатковия лагер пред парламента, организиран от майките на деца с увреждания. 

Една от майките – Вера Иванов, се оплака, че са се появили "мускулести момчета с бели фланелки", което беше отречено от Антоанета Костова от Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт – една от националнопредставителните организации. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама