Куркумата предотвратява загуба на зрението

20:10, 27 юли 18 / Любопитно 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от Лондонския университетски колеж и Лондонския имперски колеж заключиха, че съдържащият се в куркумата пигмент куркумин може ефикасно да се използва за лечение на глаукома в ранен стадий, съобщи "Лента", цитиран от БТА.

Те разработили нов метод за доставяне на куркумин, за който е установено, че защитава ганглийните клетки от увреждания. За целта били създадени наночастици, които съдържат пигмент, свързан с безопасни за човека повърхностно-активно вещество и стабилизатор.

 Това позволява куркумин да се използва в състава на капки за очи, а не в перорални таблетки, които трябва да се приемат в големи количества заради слабата разтворимост на пигмента и могат да предизвикат стомашно-чревни проблеми.

Констатирано бе, че новият метод за доставяне увеличава 400 хиляди пъти разтворимостта на куркумина, като самият пигмент се концентрира в очните тъкани, а не се разпространява в целия организъм посредством кръвообращението. Прилагането на капки за очи в разстояние на 3 седмици у плъхове предизвикало забавяне на дегенерацията на зрителния нерв. Освен това не били регистрирани никакви нежелателни странични ефекти.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама