Съмнения за чума по овцете в Благоевградско

15:31, 27 юли 18 25 708 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Два животновъдни обекта в Благоевградска област са под временна забрана за излизане и паша на овцете заради съмнения за чума по дребните преживни животни. Мярката е по-скоро превантивна, заяви д-р Атанас Григоров, началник на отдел "Здравеопазване на животните" от Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните, пред БНР.

"При най-малки съмнения, веднага взимаме проби, изпращаме в централната лаборатория. Правим принудителните мерки - възбрана на животновъдния обект, да не излизат на паша, докато не излязат резултатите", информира той.

По думите на Григоров превантивните мерки са на две места - до село Места и село Филипово. Другият обект, откъдето се изчаква резултат от проби, е в Мусомище - Гоце Делчев.

Земеделският министър Румен Порожанов заяви, че все още не е ясно откъде е дошъл източникът на инфекцията в Странджа. По думите му действията на БАБХ са адекватни и незабавни. Стопаните обаче не са спазили изискванията.

"Предстои да се направи филогенетичен анализ на причинителя, който ще хвърли по-голяма светлина по въпроса. Налице е неспазване на мерките за биосигурност в животновъдните обекти на страната от страна на собствениците", посочи Порожанов.

Той допълни, че политиката на ЕС не предвижда извършване на профилактична ваксинация за особено опасните вирусни заболявания по животните, каквато е чумата.

На Граничния контролно-пропускателен пункт „Стрезимировци” стриктно се изпълняват предприетите мерки с цел недопускане на заболяването африканска чума по свинете. Това е установено при направената от областния управител на Перник Ирена Соколова проверка. 

Проверяват се багажи и коли, а при установено наличие на забранени продукти, те се изземват, поставят се във фризери и след това се унищожават. Осъществява се и абсолютен контрол на движението на животни, като не се допуска превозването им без документи. Граничарите предоставят листовки, в които се разяснява какво представлява болестта, а пътниците се информират в никакъв случай да не пренасят месни продукти. На този етап превозните средства се обработват с пръскачки. 

По-късно днес Соколова свиква спешна оперативка с директорите на оторизираните институции за предприемането на допълнителни мерки, като изграждането на санитарна яма, улесняваща процеса на дезинфекция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама