Национален протест на родителите на деца с увреждания под надслов „Системата убива - всички“

07:30, 30 юли 18 / Политика 25 945 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Родители на деца/лица с увреждания, техните близки и граждани от цялата страна излизат на обединен протест в София. Граждани от цялата страна ще подкрепят протеста „Системата убива - всички“. Националното протестно шествие срещу системата ще се отправи към Министерски съвет.  
 
Във връзка с последните събития в страната, протестиращите заявяват: "Системата не убива само децата, възрастните с увреждания и техните семейства! Системата убива - всички!". Според тях „това е протест на народа срещу системата. Борба за достоен живот, тук и в България.“

Даваме срок до 1 октомври за изпълнение на исканията ни. Ако това не се случи, ще има нов голям протест на майките на деца с увреждания. Това заяви една от протестиращите майки на деца с увреждания Кристина Николаева преди днешния национален протест пред БНР. Тя посочи, че днес ще има техен представител в работната група на социалното министерство.

Тя посочи като основен проблем това, че „министърът говори само за пари, а ние говорим са права и потребности“. В момента финансовата помощ, която е в новия Закон за хората с увреждания и замества интеграционните добавки, пак се разпределя не според потребностите, пак е на база на оценката на ТЕЛК, подчерта още Николаева и добави мнението си: „Тези неща не са обмислени. Ние не сме добитък, не сме домати, за да ни поливат навсякъде по равно“.

Николаева бе категорична, че протестът им не е политизиран. Майките остават пред парламента, въпреки лятната ваканция на депутатите. Николаева декларира, че не би подкрепила социалния министър Бисер Петков, ако сега той подаде оставка. 

По данни на протестиращите системата е прокудила за десет години 1 200 000 българи. Въздействащ е апелативният текст, придружаващ протестните действия: „България е Пирин! България е Странджа! България е Босия! България е баба Дора! България са миньорите! България са пенсионерите! България са учителите! България са хората с увреждания! България са децата ни! България сме всички ние, които системата убива и затрива! България, не е властта!!! В България, няма нито един осъден за корупция по високите етажи на властта! България е най-бедната и корумпирана държава в Европа! В България няма реформи в нито една сфера! Но България е наша! Ще търсим отговорност от отговорните! Ще искаме оставки! Не, няма да се „махне този проблем“ от главата на премиера! Проблемът сте вие - управляващите от всички партии и коалиции!“.
 
Предстоящият протест се организира с подкрепата на Конфедерация за защита правата на децата, Фондация "Движение на българските майки", Сдружение "Защита на правата на хората с аутизъм в България", Алианс на гражданите за България и мн. др

Ще продължим с протестите до приемането на искания ни за адекватна помощ на хората с увреждания, определяна спрямо индивидуалните нужди, това увери Вера Иванова от Конфедерацията за защита правата на децата.
 
През седмицата се появи и контрапротест на национално представителните организации на хората с увреждания. Според майките дейността на тези НПО-та е проформа и те бранят статуквото заради субсидиите, които получават от държавния бюджет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама