БКС отрича да е финансиран от БСП (СНИМКИ)

10:33, 30 юли 18 25 966 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След материала ни за колоездачното състезание "Бузлуджа 2018" и неяснотите около организацията и плащането на събитието, от Българския колоездачен съюз ипратиха своята позиция по темата (запазваме оригиналния правопис):

 

Уважаеми госпожи и господа,

 

УС на Български Колоездачен Съюз /БКС/ категорично заявява, че БКС няма нищо общо с колоездачното състезание Купа "Васил Дянков" - Бузлуджа 2018. Състезанието е организирано и финансирано изцяло от НС на БСП. В календара на БКС изрично е посочено в графа "Организатори", че организатор е НС на БСП.

1. БКС не е организатор на това състезание и няма нищо общо с него.

2. Спортните събития през 2018г., свързани с колоездачни състезания на територията на Република България влизат в календара на БКС само и единствено като прояви.

3. Организирането и провеждането на съответните колоездачни състезания винаги имат организатор, а в случая за конкретното състезание не е БКС.

БКС е организатор на всички Държавни лични и отборни шампионати в изпълнение на държавната програма и договореностите с ММС за тяхното изпълнение и финансиране. 

За останалите прояви само се упоменава организатора на състезанието, който си поема организирането и финансовото обезпечаване. В Купа "Васил Дянков" - Бузлуджа 2018 БКС не е организатор и съорганизатор, нито финансира състезанието.

4. Буди недоумение защо за Обиколката на България се дава имейл, на който да се пускат заявки за участие. Това не отговаря на истината. Посоченият мейл [email protected] е фалшив.

Единственият имейл за кореспонденция с БКС, на който се изпращат и приемат заявки за 67-ата Международна колоездачна обиколка на Република България е официалният на Българския колоездачен съюз - bcu@[email protected].

УС на Българския колоездачен съюз категорично заявява, че БКС няма нищо общо с организирането и провеждането на Купа "Васил Дянков" - Бузлуджа 2018. В пуснатите материали в медиите БКС вижда опит за компрометиране и вкарването му в политическа интрига, което е недопустимо за българския спорт. Опитът за политическо обвързване противоречи на Устава БКС. В изпълнение на държавната политика Българският колоездачен съюз има само и единствено взаимоотношения и договорености с ММС за изпълнението и развитието на колоезденето в Република България.

 

Председател на УС на БКС

Евгений Димитров

София, 28.07.2018 г.

 

Писмото от г-н Димитров донякъде хвърля светлина по казуса с колоездачното състезание. Но, ако приемем, че всичко в отговора на БКС е вярно, то будят недоумение няколко неща:

 

1. Защо БКС включва в календара си състезания от други организатори, включително политически партии?

2. Вярно ли е, че единствените квалифицирани съдии на подобни състезания са от БКС? На сайта на съюза, в нарочно съобщение от май 2015-а пише "Във връзка с някои скорошни събития, от БКС напомняме, че единствено състезания, ръководени от наши арбитри, попадат в календара на Съюза.

Всички останали прояви, съдийствани от хора, които не са под егидата на БКС, не са легитимни и няма как да бъдат признати от Българския колоездачен съюз, а оттам – и от Международния колоездачен съюз UCI."

Тоест - ако БСП като организатор на състезанието Купа "Васил Дянков" - Бузлуджа 2018 трябва да наеме съдии от съюза, то БКС все пак е попаднал в някакви взаимоотношения с партийната централа.

3. Ако дори само вкарването в календара на сайта на състезание, което е организирано от политическа партия (без значение коя е тя) е някакъв вид разгласа или реклама за събитието - то не противоречи ли БКС сама на своя устав?

4. Сайтът tourofbulgaria.com е бил официален източник на информация за последните издания на Международната колоездачна обиколка на Република България. Защо изведнъж този домейн и прилежащият му имейл се оказват фалшиви? Междувпрочем, логото и хиперлинк към сайта на БКС продължава да стои на страницата на Обиколката в изданията от 2011-а досега. 

По тази, а и други теми, свързани с организацията на състезанието информация дава и специален пост в страницата на събитието в социалната мрежа. Част от тезите в неподписания текст са:

Както всички заинтересувани и поне донякъде компетентни личности са прочели в публикуваната НАРЕДБА на това колоездачно състезание, Купа „Васил Дянков“ бе включена и в програмата на прояви, организирани от БСП. Тук е мястото да се подчертае, че посочен организатор в НАРЕДБАТА е НС на БСП, но на запознатите им е ясно, че никоя партия или политическа организация не притежава задълбочените познания да организира сама спортни прояви. Още повече по колоездене - един от най-сложните спортове. А на всички в колоездачните среди пък е кристално ясно, че едно такаво събитие се организира от професионалисти - често местни клубове и членове на колоездачни общности по области, с цел пълно и правилно реализиране на една престижна колоездачна проява.

...

Този награден фонд надхвърля многократно повечето познати за състезания от този ранг в България и това е една от причините на старта на 27 юли да застанат над 100 състезатели. Останалите поводи за сериозната активност са любовта към този спорт, уважението към личността и паметта на Васил Дянков, атрактивността на маршрута и още други. 

Тук акцентираме до всички, които нямат никаква компетентност по колоездене, а се изказват, забърквайки спорта и политиката в удобна за тях колаборация, че: 

- едно състезание се организира изключително трудно

- наградният фонд обикновено се събира с месеци от десетки хора, фирми и организации

- политически лица са присъствали на други велосъстезания, като на най-голямото - Международната колоездачна обиколка на България стартът е даван от политици от различни партии

...

Относно тенденциозно публикуваните съмнения в доброволния акт за подпомагане на проявата от конкретна партия с внушението, че тя управлява целия колоездачен съюз, всеки добре запознат с този спорт може да каже в какво състояние е днес българското колоездене. Ако тази партия е благодетел и то щедър, дали нямаше да има пари за екипировка, за състезания, за покриване на дългове, за тънещите в бурени и дървета колодруми на България, за провеждането на МКОБ на санитарния минимум от нужди?

...

Собствеността, управлението и информацията на сайта tourofbulgaria.com, създаден в отговор на слабата активност в Интернет пространството на Българския колоездачен съюз, са частни и нямат отношения с БКС. Отправянето на покана към отборите от ОБЩ имейл на сайта не ангажира никого от БКС със състезанието, което НЕ СЕ реализира от НС на БСП, а от хора, посветили се на колоезденето от дълги години и провеждали и предишните две издания на велопроявата „Изкачване на връх Шипка“ през 2016 и 2017 година.

(Целият текст е достъпен в страницата на събитието във Фейсбуук)

 

Авторът/авторите на текста твърдят още, че от началото на 2018-а са молили БКС да пусне наредбата и информацията за събитието на сайта си, но това се е случило едва преди три седмици. Малко странно и объркано обаче звучи риторичния въпрос свързан с щедростта на БСП, след като по-горе в материала се казва, че "този награден фонд надхвърля многократно повечето познати за състезания от този ранг в България".

Интересно е също така защо организаторите упорито твърдят, че БСП не е организатор, а в същото време в документите е упомената като такъв. Версиите на участниците в казуса стават още по-интересни след като на страницата на Купа „Васил Дянков“ бяха пуснати бланки с класирането и на тях вместо организационен комитет или даден клуб, най-отгоре пише "Български колоездачен съюз".

ТОПНОВИНИ ще продължи да търси различните гледни точки по казуса и е готова да публикува мненията на всички засегнати страни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама