Общината поиска от държавата собствеността на Летище Пловдив

17:35, 01 авг 18 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Пловдив поиска да стане собственик на Летище Пловдив. Предложението на администрацията е от 100 % държавна аеропорта да стане 100 % общинска собственост,  като по този начин Пловдив да го придобие с всичките му активи и пасиви, обясни заместник- кметът Розалин Петков. Според него проектът е амбициозен, но е по силите на общината.

Предложението идва 10 дни след като китайската компания „Хайнан“, която спечели концесията,  отказа да подпише договора с министерство на транспорта. Идеята ще се обсъжда на утрешната сесия на Пловдивския общински съвет, предаде БНР.

Намерението на общината изненада класирания на второ място – консорциум между ПИМК и „Тракия икономическа зона“, който след въпросния отказ на свой ред очаква покана за подписване на договор. Управителят на транспортната фирма Илиян Филипов заяви, че искането на общината е правно безумие и ако то се случи - ще го обжалват като нрушение на концесионната процедура.

Офертата на пловдивското обединение предвиждаше 120 хил. лв. фиксирано концесионно възнаграждение и плаващо от 6% от приходите. Идеята на местните компании беше да се изгради карго терминал, като след това да се намери специализирана фирма, която да го оперира. По отношение на пътниците, надеждите бяха в следващите 10 години те да достигнат 1 млн., а при достигане на максималния капацитет на настоящия пътнически терминал да се построи още един.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама