Имот за над милион лева дарява Мария Жекова на Стара Загора

16:00, 17 фев 16 25 2492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мария Жекова, сестра на вече покойния проф. Петър Жеков,  е изразила желанието си да дари в полза на Община Стара Загора своя недвижим имот, който притежава по наследство и реституция, намиращ се в Стара Загора, бул. „Митрополит Методий Кусев“ № 20 (кръстовището с ул. „Гурко”), представляващ масивна сграда на четири етажа, таван и сутерен, обособени в три самостоятелни обекта. Това пише в предложението на кмета Живко Тодоров, което ще бъде подложено на гласуване на редовната общинска сесия.

 Данъчната оценка на имота е 1 006 253.60 лв. Желанието на Мария Жекова е дарението на гореописания имот да се извърши при следните условия, които изрично да бъдат упоменати в нотариалния акт за дарение: 1. Имотът да бъде превърнат в Културен център за развитие на талантите и способните деца от община Стара Загора. 2. Да бъде обособена концертна зала, която да бъде предоставена за безвъзмездно ползване на Държавно музикално училище „Христина Морфова“  в  Стара Загора. Същата зала да бъде ползвана и от хорове за църковно пеене /източно-православни/, които функционират на територията на общината. 3. Сутеренният етаж от сградата да бъде предоставен за безвъзмездно ползване на Музикалното училище за учебно-образователни цели.  4. Да се създаде детска църковна хорова школа, детски църковен хор и школа за подготовка на млади певци за камерна, оперна музика и школа за актьорско майсторство. 5. В имота да бъдат обособени творчески ателиета и изложбени зали за произведения на изобразителното изкуство. 6. Културният център да носи името на проф. Петър Жеков, почетен гражданин на  Стара Загора.

Волята на Мария Жекова е, че посочените по-горе условия, следва да бъдат изпълнени в срок от две години от извършване на дарението. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама