Дипломати, журналисти и актьори ще четат европейски произведения в Нощта на литературата

08:30, 09 май 18 / Култура 25 1203 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 9 май от 18 до 22 часа европейска преводна литература ще се чете в дванадесет български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. Входът е свободен. Тазгодишното издание на Нощ на литературата съвпада с Деня на Европа, 9 май. Нощта на литературата е международно събитие, което цели да популяризира съвременни европейски автори, а България става част от четящите в цял свят страни за седми пореден път. 

Новото тази година е, че за първи път се представя българската литература в превод. В новата поредица, която се реализира със съдействието на Къща за литература и превод, съвременни български автори ще звучат в превод на различни европейски езици. Подробности могат да се научат от Facebook страницата на събитието.

Главни организатори на Нощ на литературата 2018 са Австрийско посолство, Унгарски културен институт, Посолство на Белгия, Британски съвет, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Датско посолство, Фондация „Детски книги“, Представителството на Европейската комисия в България, Френски културен институт, Гьоте-институт, Посолство на Ирландия, Италиански културен институт, Културно-информационен център на Република Македония, Полски институт, Посолство на Румъния, Посолство на Швеция, Посолство на Швейцария, Посолство на Словашката република в София, Чешки център и Фондация „Следваща страница“. Сред главните организатори са и Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“ и Фондация „Следваща страница“.

От 18.00 до 22.00 часа на интересни места в София ще се чете европейска преводна литература на 19 места, главно в района на "Витошка" и "Христо Ботев". Актьори, музиканти и преводачи са активните участници в четенето, всяко от което продължава около 10 минути. От българските автори са избрани Ина Вълчанова - тя получи Европейската награда за литература, и Елица Георгиева, чиято книга е на френски. Началото на Нощта на литературата е в 17:30 ч. в Дома-музей на Борис Христов. Ето кои са и останалите места в столицата, където ще има четения.

Във Варна на 11 места в града ще бъдат представени съвременни текстове от литературите на България, Ирландия, Испания, Италия, Португалия, Франция, Чехия, Швейцария, Швеция и Холандия. Изкушените от литературата ще могат да чуят предварително подбраните откъси в превод на български, както и на езика, на който са написани.

Литературната нощ ще започне в 17 часа в Регионална библиотека „Пенчо Славейков”, където от 18 до 22 часа варненци и гостите на града ще слушат на живо откъси от романа „Фини прахови частици”, представени на живо от автора - Ангел Игов, специален гост на Нощта във Варна.  По същото време на всеки половин час започват четенията във всички „читателски гнезда”, като сред четците са дипломати, журналисти и актьори.

Нощта на литературата във Варна ще продължи и на следващия ден – 10 май, когато Игов ще вземе участие в литературен разговор и дискусия на тема „Културата на
неучастие и възможностите за промяна“.


Стара Загора за четвърти път се потапя в Нощта на литературата. На 9-ти май на всеки половин час, в рамките на 15 минути, един и същи откъс ще бъде четен в различни градски пространства, наречени „читателски гнезда”. След прочита му посетителите на събитието получават печат в специална брошура-пътеводител и се отправят към следващото читателско гнездо. Така слушателите имат възможност да се докоснат до литературите на различни страни в рамките само на една нощ.

Независимо в каква последователност и кои гнезда ще посетят, събралите поне 7 различни печата могат да участват в томбола, която ще се проведе в 21.45 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Печелившите ще получат за награда една от четените книги в Нощта на литературата 2018 г.

Деветте „читателски гнезда“ са: Кафе „Нашето място“, бул. „Ген. Столетов“ № 107; Къщата на арх. Христо Димов, ул. „Сава Силов“ № 37; Къща музей „Гео Милев“, ул. „Гео Милев“ № 37; Колобри на бирата/Beer Kolobars, бул. „Митрополит Методий Кусев“ № 1; Книжарница „Приятели“, бул. „Цар Симеон Велики“ № 118; Кафе-ресторант „Бирхалето“, бул. „Митрополит Методий Кусев“ № 28; Книжарница „Хеликон“, бул. „Цар Симеон Велики“ № 100;Кафе „Августа“ (РИМ), бул. „Руски“ № 42 и Регионална библиотека „Захарий Княжески“, бул. „Руски“ № 44.


В Добрич в Нощта на литературата ще бъдат представени произведения на съвременни европейски автори, четени от знакови личности от Добрич. Като съпътстващо събитие в града до края на месец май майще гостува поезиомат за слушане на поезия, който ще бъде монтиран в началото на Градския парк „Свети Георги“. Поезиоматът съдържа 20 стихотворения, представени на оригиналния език и в превод на български. 

Добрич е вторият български град, в който поезиоматът ще бъде монтиран през тази година по предложение на Чешкия културен център и инициатива на Община Добрич.

Тази година зад инициативата в Габрово застават Център за работа с доброволци към Община Габрово и доброволците на РБ „Априлов-Палаузов“. Две читателски гнезда се „свиват“ на ул. „Радецка“ и до паметника на Ран Босилек на 9 май, точно в 18.00 часа. 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама