За втора година шествие „Безсмъртен полк” ще премине по улиците на Казанлък

12:40, 09 май 18 25 491 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес по казанлъшките улици ще премине шествие „Безсмъртен полк”. То ще тръгне в 17:30 часа от площад „Севтополис”, ще премине по улица „Ген. Скобелев” и ще завърши в парк „Розариум” пред Мемориалния паметник на загиналите във войните с кратко слово, изпълнение на руски песни и поднасяне на венци и цветя. 

Организатор е НД „Русофили” – Казанлък, а съорганизатори са Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Казанлък и Българския антифашисти съюз – Казанлък.

Безсмъртният полк приема за своя основна задача запазването във всяко семейство на личната памет за поколението, участвало в Антифашистката съпротива и Втората световна война.

Участието в Безсмъртния полк е доброволно и означава, че всеки българин, който помни и почита свойта роднина – ветеран от Българската армия, партизанин, нелегален, боец от Съпротивата, политически концлагерист и затворник, участвал в Антифашистката съпротива и във Втората световна война, на 9 май всяка година ще излиза на улиците на своя град с техните фотографии, за да вземе участие в Парада на Безсмъртния полк. Участието в Безсмъртния полк е доброволно.

Акцията е проведена за пръв път през 2012 г. в руския град Томск. На следващата 2013 г. акцията Безсмъртен полк се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света. През 2015 г. Безсмъртният полк марширува в 15 държави. От 2016 година България също се присъединява в инициативата, като за символ на събитието се приема червената петолъчка, за да се покаже близостта между Безсмъртния полк в Русия и Безсмъртния полк в България.

Миналата година град Казанлък се включва за първи път в инициативата като шествието надминава всички очаквания на организаторите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама