Обсъждат бъдещето на ресторант "Аязмото" в Стара Загора

11:30, 12 май 18 25 1011 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Идеята на Старозагорската митрополия за реконструкцията и преустройството на бившия ресторант „Аязмото“ в Център за православно историческо наследство с природонаучна сбирка и музей на митрополитите ще бъде разгледана от Експертния съвет за устройство на териториите в Община Стара Загора, съобщи главният архитект Виктория Грозева.

По молба на Негово Високопреосвещенство Киприан договорът за дарение бе отложен до представяне на идеен проект за бъдещата функция на сградата. Междувременно обаче 8 граждани атакуваха решението на Общинския съвет в Административния съд, който вчера даде ход на делото. До второто му заседание на 12 юни вещо лице от Казанлък ще трябва да изготви техническа експертиза за състоянието на ресторанта.

Тъй като делото е в ход, се отлага и официалното представяне на идейния проект на Митрополията, съобщи неговият автор арх. Петър Влахов, предаде БНР.

Първоначалната концепцията за реконструкция и преустройство предвижда на първия етаж на сградата да има атриум, конферентна зала и две експозиции – „Православно историческо наследство II-XXI век“, разположена в три помещения, и „Старозагорска митрополия“, в едно помещение, видя репортер на Радио Стара Загора в папката с идейния проект.

На втория етаж за природонаучна сбирка са отредени две помещения. В тях ще бъде представена историята на флората и фауната в парк „Митрополит Методий Кусев“. На същото ниво ще бъде и помещение, в което ще бъде експонирана историята на създаването на Аязмото. Предвидено е да има и магазин за сувенири, свързани с историята на парка, и дребноразмерен разсад на дървесни и храстовидни видове от флората на парка.

На третия етаж ще бъде разположен складът за икони и църковна утвар и реставрационната работилница.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама