Европроект за подобряване на ВИК системите в Сливенско работи на пълен ход

14:40, 05 юни 18 25 825 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Представителен екип от ВиК-експерти, инженери, геодезисти и финансисти, работи усилено по европейския проект за „Доизграждане и рехабилитация на ВиК-инфраструктурата в населени места с над 10 000 жители, обслужвани от „ВиК“ – Сливен“. Сливенска област е една от 14-те в страната, в която се реализира европейски проект за подобряване на ВиК инфраструктурата, със съфинансиране от водните оператори. По Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, за изграждане или реконструкция на водопроводи, канализация, пречиствателни станции и други съоръжения, в Сливен и Нова Загора ще бъдат вложени 85 млн. лева без ДДС.
Обектите за финансиране са определени с регионални прединвестиционни проучвания, свързани с ангажиментите на България към Директива 9883 за качеството на питейните води и Директива 91271 за отпадъчните води. Регионалните прединвестиционни проучвания и разработените идейни проекти се одобряват от експертни съвети. Успоредно се изготвят подробни устройствени планове за обектите извън регулация. Разработена е Стратегия за обществените поръчки за обектите от Сливенска област.

Целта е през септември „В и К“-Сливен да има готовност за обявяване на първите обществени поръчки за обектите с изчистени устройствени процедури. Това са проектите за изграждане и реконструкция на водопроводните и канализационни мрежи и съоръжения на водопроводните системи в Сливен и Нова Загора. Предварителни технически доклади ще предхождат разрешенията за строеж. Строителството ще бъде съгласувано с АПИ, ЕVN, Топлофикация, БДЖ. На подмяна подлежат 26 км от водопроводната мрежа на Сливен и 17,5 км от водопроводната мрежа в Нова Загора. Ще бъде изградена 16 км канализационна мрежа в кв. Даме Груев в Сливен и в Нова Загора. Извънградските довеждащи водопроводи са проектите, изискващи повече време, заради устройствени процедури и уточняване собствеността на терените.

Приоритет за Сливен е пречиствателната станция за питейни води. За да може тя да заработи е необходимо изграждането на нови довеждащи водопроводи до нея. Ще бъде извършена и реконструкция на съществуващите стари довеждащи водопроводи от вътрешната водопроводна мрежа и голяма част от довеждащия водопровод от язовира. Вече са определени трасетата на две големи водопроводни връзки от пречиствателната станция към средната и високата зона на града, които ще бъдат новата част от системата. Към пречиствателната станция за питейни води на Сливен ще бъде доизграден водоем с обем 12 хиляди куб. метра.

Предвижда се изграждане на 35 км канализационна мрежа за кв. Речица. Става дума за изграждане на цялостна канализационна система в квартала, с канализационна помпена станция и тласкател за отвеждане на отпадъчните води до пречиствателната станция за отпадъчни води на Сливен. Ще бъдат подменени 4 км главни водопроводи и част от вътрешната водопроводна мрежа на квартала, която е на предела на възможностите си.

Важна част от европейския проект е реконструкцията на пречиствателната станция за отпадъчни води на Сливен и пълната реконструкция на пречиствателната станция за отпадъчни води на Нова Загора, която е в окаяно състояние и може да се каже, че ще бъде изградена отново.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама