Черешопроизводителите отмениха блокадата на пътен възел Стара Загора

14:25, 05 юни 18 25 586 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Черешопроизводители отмениха блокадата на пътен възел Стара Загора в района на магистрала "Тракия" в знак на протест срещу ниските изкупни цени. Протестиращите фермери от Казанлъшко, Старозагорско, Сливенско и Чирпанско решиха това, след като на място дойде заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров. Те обаче изсипаха на пътя край село Загоре десетки килограми череши. 

По думите на директора на полицията в областния град разрешение за блокада на пътя не е имало, постъпило е само уведомително писмо. Вероятно това е била причината протестът на черешопроизводители и в пъти повече от тях берачи от околността да се пренесе в отсечката край село Загоре.
 
Там берачите изсипаха на земята няколко щайги с череши пред погледа на зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров и се оплакаха от ниските изкупни цени. 

Цветан Димитров обясни, че е учуден от заявения протест. По думите му разговорите и консултациите между министерството и черешопроизводителите вървят от седмица, ако се наложи държавата може да се намеси с решение на проблема, но няма как да определя пределни цени на продукцията, предаде "Дарик".
 
Пазарните отношения между производители и търговци не са ангажимент на държавата, тя няма как да се намеси и да посочва пределни цени, посочи зам.-министърът. Работа на всеки е да реши какъв договор ще подпише и каква цена ще има заложена в него, каза Димитров. Той посочи, че една от темите на заседанието на Съвета на министрите на земеделието от ЕС в София са нелоялните търговски практики. Да предложиш на производител договор без цена, без срок или без количество на това, което ще купиш, е нелоялна търговска практика, обясни той.

Производителите са категорични, че има свръхпроизводство в сектора и в момента продават под себестойност. Те се надяват да бъдат компенсирани от държавата и обещават нови протести в Северна България и Кюстендилско, ако исканията им не бъдат чути. 

Стойчо Шутов, овощар от Старозагорско, заяви по-рано днес: "Плащаме по 40 стотинки за килограм на берачите, а получаваме между 90 стотинки и 1 лев за продукцията. Държавата искаме да ни помогне. Ние не можем да наложим на търговеца да ни изкупува скъпо черешите. Не можем да кажем и на работника: "Ще дойдеш да ни береш за 20 стотинки или за 10". Даже в Русенска област мислят да блокират Дунав мост", предаде БНР. 

Ако не бъдат предприети действия от Министерство на земеделието, производителите се канят да протестират и пред парламента. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама