Кметът на Стара Загора: Преименуването на местности ще затрудни общината

16:35, 14 юни 18 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преименуването на 868 местности с български имена в изпълнение решението на Общинския съвет на Стара Загора ще доведе до определени административни затруднения, каза пред БНР кметът Живко Тодоров. Промяната ще се отрази на съответните актове, което означава повече работа и натоварване на общинските служители, поясни той.

„В крайна сметка обаче ние сме длъжни да изпълняваме решенията на общинския съвет и ще го направим, след като това решение влезе в сила“, заяви градоначалникът и увери, че ще се постарае старозагорците със земи в преименуваните местности да не бъдат натоварени финансово при промяна на документите им.

Като обикновен гражданин на Стара Загора обаче Живко Тодоров подчерта, че одобрява решението за смяна на турско-арабските топоними с български. По думите му преименуването е оправдано заради драматичната история на града. 

„Затова и в Стара Загора патриотичните настроения имат по-добра почва. В София и други градове може би една такава стъпка ще остане неразбрана. Затова и смятам, че нищо не бива да се абсолютизира“, каза още кметът и сподели мнението си, че случилото се се преекспонира. Според него това действие на общинския съвет не е обременено партийно и не бива да се възприема като агресивен акт и опит „да се яхне“ някаква вълна.

Живко Тодоров категорично отрече да е получавал предупреждение от турския консул преди сесията на общинския съвет, на която бе взето решението за смяна на имената. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама