Фестивал утвърждава лавандулата като втори символ на страната ни

11:00, 14 юли 18 25 573 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Национален фестивал на лавандулата ще се проведе днес в село Средно Градище, община Чирпан и на 21 юли в град Генерал Тошево. „Нашата цел е да популяризираме страната ни като основен производител на лавандулово масло.“, обясни по време на пресконференция Нина Гиргинова, която е част от организационния комитет на фестивала.

„Средно Градище е красиво Средногорско градче, където съжителстват 15 различни националности. То стана дом за много семейства от различни държави – Индонезия, Италия, Филипини, Армения, Полша, Германия, Франция и други. Тук се смесват различни традиции и това е отразено в нашия фестивал.“, каза тя.

В Старозагорско през 1903 г. за първи път в България са внесени първите лавандулови насаждения от Франция. От тогава регионът се утвърждава като водещ в отглеждането на лавандула, тъй като почвените характеристики са особено подходящи.

„Всяка година правим повече и повече, за да предложим повече на посетителите на фестивала.“, каза Нина Гиргинова. Държавата все още е ангажирана повече в институционални проекти, затова сме благодарни на нашите частни спонсори.“, обясни тя. „Ще ни се да имаме подкрепа от повече местни структури.“, допълни тя. Тази година за първи път освен царица на лавандулата ще има и цар на лавандулата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама