КНСБ настоява за актуализиране размера на месечните енергийни помощи

15:55, 25 юли 18 25 1048 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

КНСБ настоява за актуализиране размера на месечните енергийни помощи, заради увеличените цени на електро- и топлоенергията от 1 юли. Това съобщи в Стара Загора президентът на Конфедерацията Пламен Димитров като допълни, че преди ден са изпратили писмо с искането до финансовия министър Владислав Горанов и до социалния Бисер Петков. 

Предложението на КНСБ е месечният размер на целевата помощ за отопление да се определя на база левовата равностойност на 530 квтч. електроенергия. В момента енергийната помощ се изчислява на база 385 квтч.

Димитров уточни, че ако това предложение на синдиката за увеличение, което трябва да влезе в сила за новия отоплителен сезон, бъде прието, сегашната помощ от 74,83 лева на месец ще стане около 100 лева. Тя се получава 5 месеца в годината. От КНСБ не били правили сметка колко лева допълнително от бюджета ще трябват при подобно увеличение на енергийните помощи.

"Нашето мнение е, че че увеличението на целевата помощ за отопление през киловатчасовете е най-подходящият начин, по който новите цени на енергоносителите могат да се компенсират, тъй като служи за основа на изчисляване на енергийната помощ, независимо от вида отопление, което правоимащите ползват", се казва в писмото.

Пламен Димитров смята, че занапред това кой има право на целева помощ за отопление трябва да се решава според официалния праг на бедност в страната, а не чрез измисления, по думите му, показател "гарантиран минимален доход". Сега прагът на бедност у нас е 332 лева, преди година беше 314 лева, посочи синдикалистът. Той припомни още, че все още в България не е дадена дефиниция на понятието "енергийна бедност". Според КНСБ, около 40 процента от българите днес живеят в риск от бедност и от социална изолация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама