Два черни лешояда пристигнаха в Спасителния център в Стара Загора

16:45, 25 юли 18 25 513 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екип на зоопарка в Острава, Чехия, предаде символично два черни лешояда на Спасителния център на Сдружение „Зелени балкани“ в Стара Загора. Птиците са отгледани в зоопаркове в Острава и Рига в изпълнение на Международния план за опазване на лешоядите на Балканския полуостров, предаде БНР. 

Изпълнението на плана е дългосрочно и започва през 2003 г. и има за цел постепенно да възстанови популацията на хищните птици от семейството на лешоядите в тази част на Европа. Белоглавият, брадатият, черният и египетският лешояди са изчезнали от дивата природа на балканите през 60-те и 70-те години на миналия век. 

И четирите вида са включени в Червената книга на България и са защитени от Закона за биологичното разнообразие, заявиха при приемането им Валери Георгиев от МОСВ и Елена Тилова, ръководител на проекта за черния лешояд от българска страна:

"Изчезването на четирите вида лешояди  е последица от бързото урбанизиране, преследването им от човека, залагането на отровни примамки и липсата на достатъчно храна. Законът забранява тяхното убиване, безпокойство и взимането на малки и на яйца от гнездата им", допълни Елена Тилова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама