Отбелязваме Деня на Европа

07:30, 09 май 18 / Свят 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Денят на Европа, празнуван на 9 май, е датата, която отбелязва годишнината от историческата "Декларация на Шуман". След срещата на върха в Милано през 1985 г., 9 май е обявен за Деня на Европа, като тази дата е един от символите на Обединена Европа, заедно със синия флаг, 12-те златни звезди, "Одата на радостта" от Деветата симфония на Бетовен и единната валута (еврото).

Днес, за 28-те държави, включително България и Румъния, считано от 1 януари 2007 г., и за над 500 милиона души, Европейският съюз представлява пространство без граници, което предлага повече възможности, равни шансове, свобода и приятелска среда.

За да отпразнуват Деня на Европа, институциите на ЕС отварят врати за обществеността в Брюксел и Страсбург в началото на май. Местните офиси на ЕС в Европа организират разнообразни дейности и събития за всички възрасти. Всяка година хиляди хора участват в посещения, дебати, концерти и други събития, за да отбележат деня и да повишат осведомеността за ЕС. 

По повод Деня на Европа от 09.30 часа пред сградата на Президентската институция на тържествена церемония ще бъде издигнато знамето на Европейския съюз. Церемонията ще се състои в присъствието на президента Румен Радев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама